Guardar l'ADN dels difunts, una tendència creixent

La festivitat de Tots Sants omple els cementiris, alguns dels qual han organitzat activitats culturals, com un recital d'epitafis
Redacció Actualitzat

Dir adéu a aquells que ens deixen presenta cada cop més novetats per adaptar-se a les necessitats i les preocupacions dels familiars. I una tendència creixent és la de conservar l'ADN dels difunts.

Una vintena de famílies catalanes ja han triat aquesta opció aquest any amb la idea de mantenir el llegat genètic i poder-lo utilitzar en el cas que sigui necessari. Segons Juan José Domingo, conseller delegat del grup Mémora, cada cop hi ha més familiars que opten per mantenir l'ADN dels difunts.

"Existeix la voluntat que el llegat genètic d'aquella persona no s'extingeixi i que pugui servir per aspectes pal·liatius o curatius en el futur, o que científicament es pugui utilitzar. I cada vegada està creixent més".

La incineració continua la seva tendència a l'alça i se situa al mateix nivell que els enterraments. El grup funerari Áltima ofereix serveis respectuosos amb el medi ambient per enterrar les cendres dels difunts. El servei més demanat, últimament, és la plantació d'arbres sobre urnes biodegradables al cementiri de Roques Blanques, al Papiol, a la comarca del Baix Llobregat.

Pel que fa a internet, també hi trobem noves propostes. Des de divendres, per exemple, el web Efuneraria premet penjar de forma gratuïta un últim post a les xarxes socials, des d'un missatge de comiat a una foto, una cançó o un vídeo amb què acomiadar-se dels contactes.  

Coincidint amb la festivitat de Tots Sants, moltes famílies han complert la tradició de visitar els cementiris. En molts casos s'han ampliat els horaris habituals. Alguns han col·locat punts de venda de flors a prop i han organitzat activitats culturals per acompanyar les famílies.

Alguns d'aquests actes amb motiu de Tots Sants són concerts, recitals d'epitafis, misses o rutes guiades. Al cementiri del Poblenou, a Barcelona, també se celebra aquests dies un concurs d'"instagramers" en què s'invita a fotografiar el recinte per donar-ne a conèixer la singularitat.

L'Ajuntament de Barcelona ha recomanat el desplaçament als cementiris amb transport públic, que ha estat reforçat en algunes línies.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut