Exemplar de coipú capturat al riu Daró, al seu pas per Corçà (Baix Empordà)

Fre a l'expansió del coipú a Girona: en disminueix la població un 40% en un any

La presència d'aquesta espècie invasora de rosegador s'ha reduït, sobretot, als arrossars i parcs naturals
Enllaç a altres textos de l'autor

Laia Claret

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret
TEMA:
Medi ambient

El pla de xoc contra el coipú, un rosegador invasor originari de la Patagònia, ha aconseguit frenar l'expansió de l'espècie a les comarques gironines. Segons el Departament d'Acció Climàtica, se n'ha reduït la població un 40% des que, el gener de l'any passat, la Generalitat va posar en marxa aquesta campanya.

En concret, es van activar dues brigades específiques per atacar la proliferació dels coipús en aquesta zona i sembla que la mesura ha funcionat. Des del departament especifiquen que se n'han capturat 1.548, cosa que multiplica per cinc la xifra de l'any anterior, com destaca la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas:

"No podem parlar d'eliminar, i menys amb el coipú, que té una estratègia molt potent de reproducció i colonització; però, si mantenim aquest ritme, acabarem controlant aquestes poblacions."

Disminució dràstica

Els coipús es desplacen pels rius i, segons l'equip d'experts, van baixar de França. Per això, els llocs on la presència d'aquests animals sol fer més mal són els arrossars del Baix Ter o els parcs naturals.

Coipú a la bassa de la Draga de Banyoles (CCMA)

En aquests indrets, hi ha hagut una disminució concreta de fins al 90% de l'espècie, segons el departament, la qual cosa ha permès minimitzar els danys que causen aquests animals, com detalla Marc Fontquerna, tècnic de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'arròs de Pals:

"L'any 2022, hi havia camps d'arròs on els coipús s'havien menjat el 20 o 25% del cultiu. El 2023, en canvi, no hem vist cap afectació important."

A Catalunya, la població de coipú està present, sobretot, a les comarques de Girona. Concretament, a l'Empordà, la Garrotxa, el Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut