Nikky Haley, ambaixadora dels EUA a l'ONU

Els EUA amenacen d'actuar a Síria davant el bloqueig de Rússia a l'ONU

Trump qualifica l'atac d'"inacceptable" i assegura que "els actes del règim d'Al-Assad no es poden tolerar"
Redacció Actualitzat

Rússia ha bloquejat, un cop més, una resolució de condemna de les Nacions Unides contra el règim de Bashar al-Assad. L'atac químic de dimarts sobre la població civil s'ha quedat sense condemna internacional unànime, però el govern dels Estats Units s'ha posat en guàrdia davant la sòlida aliança de Moscou i Damasc. Washington ha donat a entendre que podria passar a l'acció a Síria.

El Kremlin ha fet ús del seu dret de veto i ha bloquejat la resolució per defensar el seu aliat, el president sirià, Al-Assad. L'ambaixador rus a les Nacions Unides, Vladímir Safronkov, diu que no seria seriós fer cap pas fins que no hi hagi una investigació objectiva sobre els fets, perquè, segons Moscou, encara no se sap exactament què va passar ni qui en va ser el responsable.

La reacció dels Estats Units ha estat contundent. L'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Nikky Haley, ha suggerit aquest dimecres al Consell de Seguretat de l'ONU que podrien prendre mesures pel seu compte com a resposta al suposat atac químic a Síria. Haley s'ha posicionat en relació amb l'atac, que ha causat, de moment, 86 morts, 30 d'ells menors.

" Quan l'ONU fracassa repetidament en el seu deure d'actuar de manera col·lectiva, de vegades els Estats ens veiem forçats a emprendre la nostra pròpia acció."

L'ambaixadora ha estat molt crítica amb la protecció que Rússia està donant al règim sirià i demana a Moscou d'unir-se a la resta de membres per parar les atrocitats a Síria.

Haley s'ha aixecat i ha ensenyat a la resta de diplomàtic fotografies d'algunes de les víctimes del suposat atac químic i els ha preguntat: "Quants nens han de morir perquè a Rússia li importi?"

"No podem tancar els ulls davant d'aquestes imatges. No ens podem tancar davant la nostra responsabilitat d'actuar."

L'ambaixadora ha insistit que l'atac té el "segell distintiu" del règim d'Al-Assad i ha recordat que, anteriorment, l'exèrcit sirià ja havia fet servir substàncies químiques. També ha criticat el veto de Rússia i la Xina el gener passat a una resolució que buscava sancionar Síria per aquests atacs químics i considera que, si no s'actua, les atrocitats continuaran.

Els EUA, França i el Regne Unit han proposat a la resta de membres un projecte de resolució que condemni el suposat atac a Khan Shaykhun i exigeixi a Síria cooperar amb la investigació. Rússia, però, no ha acceptat aquest text.

Trump qualifica l'atac d'"inacceptable"

Trump també s'ha pronunciat sobre l'atac químic a Síria durant una conferència de premsa conjunta amb el rei Abdullah II de Jordània a la Casa Blanca i l'ha qualificat d'inacceptable.

" Aquest atac contra nens m'ha causat un gran impacte. És inacceptable. Una ofensa contra la humanitat.  Aquests actes del règim d'Al-Assad no es poden tolerar."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut