Un home respira a través d'una màscara d'oxigen i un altre està sent atès després d'un suposat atac amb gas tòxic al nord-oest de Sír…
Un home respira a través d'una màscara d'oxigen i un altre està sent atès després d'un suposat atac amb gas tòxic al nord-oest de Síria (Reuters)
Idlib

Una seixantena de morts en l'atac químic contra una zona rebel de Síria

L'Observatori Sirià dels Drets Humans atribueix l'atac amb gas tòxic al règim de Bashar al-Assad o a l'aviació russa

RedaccióActualitzat

Nova matança a Síria. Fins a una seixantena de persones podrien haver mort aquest dimarts en un atac aeri amb gas tòxic en una població del nord-oest de Síria controlada pels rebels, segons ha informat l'Observatori Sirià dels Drets Humans. L'ONG ha dit que totes les víctimes, entre les quals hi ha una desena de nens, han mort asfixiades pel gas. L'atac ha passat a la localitat de Khan Shaykhun, a la província d'Idlib.

Desenes de persones més han tingut problemes respiratoris i altres símptomes a conseqüència d'aquest gas, la naturalesa del qual no s'ha especificat. L'ONG siriana tampoc no ha pogut concretar si els avions que han llançat l'atac eren de l'exèrcit sirià o de Rússia, aliada del règim. Voluntaris dels Cascos Blancs, els socorristes que ajuden la població civil, han ruixat els ferits amb aigua per pal·liar els efectes del gas.

El govern sirià ha desmentit diverses vegades que hagi utilitzat armes químiques en una guerra que ja ha fet més de 320.000 morts des del 2011.
 

♦ 33 civils morts a Síria en un atac de la coalició contra un centre de refugiats

 

L'atac ha rebut la repulsa internacional i peticions d'investigació, per tractar-se d'un fet sobretot greu, no només per la mort indiscriminada de civils, sinó pel tipus d'armament. Les armes químiques, com el gas sarín, estan terminantment prohibides per les convencions internacionals que la mateixa Síria ha ratificat. El problema és que no és el primer cop que el règim les hauria fet servir.

Fa 4 anys, als suburbis de Damasc, 1.400 civils van morir en un bombardeig. Tot apuntava la responsabilitat del règim, que sempre ho ha negat, però davant l'amenaça d'un bombardeig dels Estats Units, va acceptar desfer-se del seu arsenal químic.

Teòricament ho va fer, però investigacions de l'ONU ha revelat que almenys en 3 ocasions més, aquestes, Al-Assad ha atacat amb gas clor poblacions rebels. Estat Islàmic ho va fer, també en una vegada. La xifra de víctimes van ser reduïdes. El d'aquest dimarts, en canvi, és un salt qualitatiu molt greu i el bombardeig químic més mortal des del 2013.

Mentrestant, des de l'inici de la guerra a Síria, el Consell de Seguretat està bloquejat per la incapacitat de les 5 potències amb dret a veto de posar-se d'acord. Per exemple, fa només un mes, Rússia i la Xina van vetar una resolució per imposar sancions a Síria per l'ús demostrat d'armes químiques.

Pequín i, sobretot, Moscou prefereixen protegir el seu aliat que no pas fer-li retre comptes pels seus crims. I això, creuen els experts, no canviarà per més abusos que cometi.

Més ambigua és la posició per a l'administració Trump, per qui la renúncia d'Al-Assad ja no és indispensable. Mantindrà aquesta posició després de fets com el d'avui? No ho ha aclarit, però si es queda de braços creuats corre el risc que Al-Assad s'ho agafi com un xec en blanc i s'atreveixi a tornar-ho a fer.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut