Entre un 60 i un 80% de botigues tancades per la vaga general, segons Treball

Els sindicats alternatius convocants equiparen l'aturada a la del 3 d'octubre i les patronals admeten que moltes empreses han tancat preventivament pels talls de trànsit
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Amb les últimes dades de participació que ha recollit el Departament de Treball, de les quatre de la tarda, el consum elèctric ha baixat un 7,5% comparat amb ahir (baixava un 10% a les vuit del matí). Aquesta dada es considera un bon indicador de l'activitat laboral.

Quantificar el seguiment de la vaga pot ser difícil, segons ha explicat el conseller de Treball, Chakir El Homrani:

"El que hem de tenir en compte és que les vagues ara són diferents de les dels anys 80. Hi ha molta gent que, per la seva situació laboral o per decisió personal, decideixen no anar a treballar, però no comuniquen que fan vaga, sinó que s'agafen dies d'assumptes propis, de vacances... I això és una realitat que cada cop es dona més."

A Barcelona i l'àrea metropolitana, s'ha notat una baixada del trànsit. També cal tenir en compte que molts conductors han preferit deixar els seus vehicles per la perspectiva de problemes amb l'arribada de les diferents Marxes per la Llibertat.

A més, la vaga i els talls dels últims dies també han fet més difícil l'arribada i sortida de material. Algunes empreses també han optat per mesures de flexibilitat durant la setmana o fins i tot alguna entitat bancària ha optat pel teletreball, per exemple.

En tot cas, els serveis mínims s'han complert amb normalitat.

Transport

Un altre indicador de la participació a la vaga és la xifra de passatgers del metro, que ha estat la meitat que ahir. A Ferrocarrils de la Generalitat i al Tram s'acosta en aquesta dada, mentre que no n'hi ha ni a autobusos ni a Renfe.

Pel que fa al seguiment dels treballadors d'aquest sector: 36% al metro, 16,75% a FGC, 10% a Tram i 0,94% a Renfe.

 

 

Ensenyament

El seguiment oscil·la entre el 42,5% de l'ensenyament públic i el 24,6% del privat. El concertat quedaria entre l'un i l'altre, amb un 33,3%.

Per sobre de tots, destaca universitats, amb el 90%.

Sanitat

A la sanitat pública (ICS) i concertada, la vaga ha tingut una participació del 20%, que ha baixat al 5,4% en el cas de la privada.

 

 

Comerç

La vaga general del 18-O és la més seguida de la història en els comerços catalans, segons PIMEComerç. Hi ha diferències importants segons el territori: especialment alta a Girona i les Terres de l'Ebre i més baixa a la ciutat de Barcelona. El Departament de Treball ha informat d'entre el 60 i el 80% de seguiment al comerç.

Els mercats municipals de Barcelona han obert, però no totes les parades.

Indústria

Gairebé una tercera part de les indústries han tancat i, segons la patronal de la petita i la mitjana empesa Pimec, el 68% dels treballadors no ha anat a treballar per adhesió a la vaga o per pacte amb l'empresa.

També hi ha empreses que han decidit tancar portes preventivament i algunes han pactat una certa flexibilitat amb els seus treballadors. Als polígons industrials es veien els pàrquings de les empreses plens de cotxes, que indicarien activitat a l'interior.

 

 

Serveis

El percentatge de persones que no han anat a la feina en el sector Serveis puja al 83,8% segons Pimec o un 70,5% segons Cecot. En aquest cas, han tancat prop de la meitat de les empreses (40% segons Pimec i 54,9% segons Cecot)

Funció Pública

Entre els funcionaris, el seguiment és del 35%, segons les dades que ha donat la Generalitat

 

 

Port i Mercabarna:

La participació al de Barcelona ha estat del 21% Centenars d'estibadors s'han concentrat al passeig de Colom a primera hora i després han fet una marxa fins a la plaça de Sant Jaume.

El mercat central de Barcelona, Mercabarna, ha obert les portes amb normalitat, però l'activitat ha estat molt baixa. Al mercat de la fruita només han aixecat la persiana el 20% dels majoristes i el trànsit de camions ha estat molt més baix de l'habitual.

Pel que fa al mercat del peix, poques vendes, però dijous van ser un 20% més altes del normal, cosa que fa pensar que molts detallistes van avançar les compres.

A l'escorxador, l'activitat s'ha reduït un 40%. Al Mercat de la Flor, han obert el 50% dels majoristes i hi han acudit només un 10% dels minoristes

 

 

Sindicats i patronal

La intersindical-CSC, i Alternativa Sindical-IAC, els sindicats alternatius convocants de la vaga, l'ha equiparat a la vaga del 3 d'octubre del 2017. El secretari de la intersindical-CSC, Carles Sastre, ha valorat el seguiment d'èxit.

"Ha estat un èxit. Estem per sobre del que va ser el 2017. Mesures objectives, el consum elèctric. Ha baixat per sobre  i això és una dada prou objectiva, prou mesurable i objectiva com per estar contents. Ha estat generalitzada a nivell de país, no ha estat centralitzada a Barcelona i l'Àrea Metropolitana."


Marc Casanovas, portaveu d'Alternativa Sindical-IAC, considera que la mobilització ha superat les expectatives.

"Més enllà de les grans estructures sindicals, la vaga ha esdevingut una eina d'autoorganització popular de la pròpia gent, fins i tot desbordant el sindicalisme alternatiu que ha convocat aquesta vaga. Per tant, no podem estar més contents amb aquesta mobilització."

 

A l'extrem contrari, la patronal Foment del Treball considera que la vaga general d'aquest 18-O té "un impacte més reduït que la del 3 d'octubre del 2017".

En un comunicat, Foment ha assegurat que les afectacions en algunes empreses es deuen als "problemes de mobilitat", i ha reiterat que l'aturada és, des del seu punt de vista, "il·legal" i un "frau de llei" perquè té "motivacions polítiques".

 

 

La vaga al sector cultural

Diverses mostres de rebuig a la sentència en el sector cultural que s'ha adherit en molts casos a la vaga. Nombrosos centres d'art s'han sumat a la iniciativa dels Museus d'Olot anomenada "Vels per la llibertat" i han cobert amb un vel negre les obres més emblemàtiques de les seves col·leccions.

A Barcelona, la Fundació Tàpies, el MACBA i el CCCB han tancat al públic i el MNAC només ha obert algunes sales.

Pel que fa al teatre, Temporada Alta a Girona i les sales petites de Barcelona han suspès funcions, també al TNC, mentre que el Lliure o les sales del grup Focus deixen la decisió en mans de les companyies. Al Teatre Victòria no es farà l'espectacle d'El Mago Pop i al Liceu, aquest divendres, no hi haurà "Turandot". Però "Messi 10", del Cirque du Soleil, no cancel·la la funció.

 

 

La pressió de 4.000 manifestants a les portes de la Sagrada Família ha fet tancar les portes de la basílica. Els turistes que en aquell moment eren dins el temple han pogut sortir-ne per una porta lateral. Des de la Sagrada Família, en un comunicat, han dit que no reobriran fins que puguin garantir la seguretat dels visitants.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut