Ciutadans neerlandesos fan les últimes compres abans de Nadal, aquest dilluns a la ciutat de Venlo (Reuters / Piroschka van de Wouw)

Els Països Baixos decreten un confinament total fins al 19 de gener

Supermercats, farmàcies i gasolineres seran els únics establiments que podran obrir durant les properes cinc setmanes
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Els Països Baixos tanca llars d'infants, escoles, instituts i tota l'activitat no essencial fins al 19 de gener, en el confinament més dur aplicat al país des del mes de març.

Dos mesos després de tancar bars i restaurants, el govern neerlandès decreta la clausura de comerços, gimnasos, museus i prostíbuls, entre altres establiments.

En un discurs a la nació, el primer ministre neerlandès, Mark Rutte, ha confirmat que el país estarà confinat durant cinc setmanes i ha demanat als ciutadans que redueixin les sortides, es confinin, no viatgin a l'estranger i limitin el nombre de convidats a casa a un màxim de dues persones.

L'excepció a la norma seran els dies 24, 25 i 26, quan es podrà rebre a casa un màxim de tres persones, com actualment, una xifra que no inclou els infants de fins a 12 anys.

Rutte ha qualificat les mesures de "severes" i "dràstiques", però ha dit que són "vitals" per abaixar la corba en un moment en què els contagis s'han enfilat a uns 10.000 casos per dia.

El discurs de Rutte ha estat interromput en diverses ocasions per crits i xiulets d'una protesta contra les restriccions convocada davant de la seva oficina.

 

Ciutadans neerlandesos segueixen la intervenció del primer ministre, Mark Rutte (EFE / Lex van Lieshout)

 

Més comerços tancats que al març

A la primavera, quan als Països Baixos va haver-hi una sèrie de "recomanacions" com a part del que es va anomenar "confinament intel·ligent", les botigues de productes no essencials, com roba, sabates o decoració, no van ser obligades a tancar, com sí que passarà ara. El govern de la Haia només permetrà obrir supermercats, farmàcies i gasolineres.

Les professions que no siguin de contacte mèdic i no permetin el teletreball s'hauran d'aturar fins al gener, una mesura que inclou perruqueries, centres de massatge o locals de tatuatges.

La urgència de les mesures és una resposta a la possibilitat que ciutadans alemanys creuin la frontera buscant botigues obertes per a les compres de Nadal, després del tancament de comerços decidit pel govern d'Angela Merkel.

 

Cues per entrar en una botiga a la ciutat de Venlo, als Països Baixos (Reuters / Piroschka van de Wouw)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut