Felip Joan Froilà i Victòria Frederica el setembre del 2020 (Europa Press/José Ramón Hernando)

Els nets i les filles del rei emèrit també s'haurien beneficiat de les targetes opaques

L'obertura d'una investigació per part de la Fiscalia General de l'Estat dificulta la via de la regularització com a forma d'eludir una condemna
Redacció Actualitzat
TEMA:
Casa Reial espanyola

L'escàndol de les targetes opaques esquitxa les filles i alguns dels nets de Joan Carles I, Elena i Cristina de Borbó i Victòria Frederica i Felip Joan Froilà. La investigació sobre els diners sense declarar que l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause hauria posat a disposició de la família reial ha deixat al descobert que, com a mínim durant tres exercicis, van ser utilitzats per pagar desplaçaments en Uber, classes de piano o compres a El Corte Inglés. Ho explica El Confidencial.

Aquestes informacions poden tenir repercussions significatives sobre la Casa Reial, des que l'entrega de fons per part de Sanginés-Krause s'hauria donat l'any 2016, dos anys després que el rei emèrit abdiqués i, per tant, quan ja havia deixat de ser una figura inviolable per mandat constitucional. Una condició de la qual mai no han gaudit la resta de parts suposadament implicades en aquestes despeses sense declarar.

La investigació ha constatat que les transferències per part de l'empresari mexicà es feien a un compte administrat pel coronel de l'Exèrcit de l'Aire Nicolás Murga. D'aquesta manera, per a l'Agència Tributària, les despeses de la família reial eren imputades a l'oficial de les forces armades.

Però els ingressos del salari públic no es corresponien amb el volum dels pagaments efectuats, per la qual cosa la investigació judicial es va dirigir a Joan Carles I en primera instància, fins ara, que s'hauria sabut que hi ha hagut més membres de la família que se n'han beneficiat.

Possible regularització fallida

Dissabte transcendia que el rei emèrit havia presentat una declaració a Hisenda per provar d'evitar que el procés judicial sobre l'ús de targetes opaques acabi en condemnes per a ell i la seva família. L'advocat de Joan Carles I, Javier Sánchez-Junco, ha liderat aquesta via de resolució que té molts punts de no prosperar.

El Codi Penal preveu que qui hagi comès un delicte fiscal pugui eludir la pena si regularitza la suma defraudada per la qual se l'acusa.

Però per ara, la Fiscalia ja ha descartat que aquesta regularització pugui implicar un arxiu automàtic, segons fonts del ministeri públic citades per El Confidencial. Després que la Fiscalia General de l'Estat hagués obert diligències l'octubre passat sobre les targetes opaques, que s'afegeix a les que ja tenia obertes per les comissions que l'emèrit va rebre per la construcció de l'AVE a la Meca.

A banda, les mateixes fonts assenyalen que la investigació ja no només va dirigida a dirimir responsabilitats en un delicte fiscal, ja que l'empresari mexicà va fer-se càrrec de les despeses de part de la família reial i que, amb aquests indicis, regularitzar la suma no declarada implicaria reconèixer la comissió d'un delicte.

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola Corrupció
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut