El Senat obre la porta a la reforma del Constitucional que reclama el Parlament

El ple del Senat ha votat a favor de la proposta per reformar la llei del Tribunal Constitucional. Una iniciativa que van impulsar els grups catalans de la cambra i que pretén que es destitueixin automàticament els magistrats del Tribunal que tenen el mandat caducat. La proposició de llei, ha estat aprovada amb els únics vots en contra del Partit Popular.
Actualitzat
El ple del Senat ha aprovat l'inici de la tramitació de la proposta de reforma de la llei del Tribunal Constitucional presentada pels grups catalans de la cambra i que persegueix, en paraules de CiU, que no hi hagi sentència de l'Estatut abans de les eleccions de la tardor vinent.

La proposició de llei, presentada per l'Entesa (PSC, ERC i ICV) i CiU, ha estat aprovada amb els únics vots en contra dels senadors del PP i s'hi proposa reformar la llei perquè es produeixi el cessament automàtic dels magistrats que hagin complert el mandat, una vegada transcorreguts sis mesos des de la data d'expiració dels nomenaments.

Els grups catalans de la cambra alta han explicat que la iniciativa respon al mandat del Parlament de Catalunya per activar la renovació del Tribunal Constitucional i desbloquejar així la sentència de l'Estatut.

La proposició de llei, que ara passa al Congrés, busca, a més, que en els recursos d'inconstitucionalitat contra un Estatut d'Autonomia es limiti a sis mesos el termini per dictar-ne sentència i, en el cas que no es fes, que es desestimi el recurs.

El portaveu del PP, Joan Huguet, ha indicat que la iniciativa de l'Entesa i CiU busca "salvar, si es pot" l'Estatut i ha afegit que encara que el seu grup no es nega a debatre possibles reformes de la llei que regula el TC, no s'han d'emprendre "en calent", per la qual cosa ha proposat la creació d'una ponència.

De la seva banda, el portaveu de l'Entesa, el senador del PSC Isidre Molas ha indicat que la iniciativa vol donar solucions als problemes detectats arran de la situació que es viu al Constitucional i ha confiat que sigui possible arribar a un acord sobre el problema amb el PP.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut