El jutge García Castellón ha processat Ignacio González i sis persones més pel cobrament de comissions milionàries

El jutge processa l'expresident madrileny Ignacio González per frau i malversació

Els fets investigats són una peça separada del cas Lezo sobre el cobrament de comissions milionàries en la compra d'una empresa brasilera per part de l'ens públic Canal de Isabel II
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Corrupció

El jutge Manuel García Castellón ha proposat aquest dilluns jutjar l'expresident madrileny Ignacio González i sis persones més, a les quals acusa d'haver comès els delictes de frau a l'administració pública i malversació de cabals públics.

Els delictes s'haurien comès en el procés d'adquisició de la societat brasilera Emissao per part de l'ens públic Canal de Isabel II.

En concret, s'investiga el possible desviament de diner públic a aquesta societat i a una altra anomenada Inassa durant el procés d'expansió a Sud-amèrica de Canal de Isabel II.

González va presidir l'ens públic Canal de Isabel II entre el 2003 i el 2012, any que va assumir la presidència de la Comunitat de Madrid arran de la dimissió d'Esperanza Aguirre.

 

 

En la interlocutòria de processament emesa des del jutjat central d'instrucció número 6 de Madrid, García Castellón considera fets provats que el procés d'adquisició del 75 per cent d'Emissao per part de Canal d'Isabel II -que es va materialitzar el 14 de novembre de 2013- va estar ple d'irregularitats que van perjudicar econòmicament la Comunitat de Madrid

"El procés de compra d'Emissao, que es va desenvolupar entre 2012 i 2014, va estar plagat d'il·licituds i va suposar una sortida indeguda de fons públics en perjudici de l'administració autonòmica per un import entre 6,4 i 9,6 milions d'euros, degut al sobrepreu pagat per la seva adquisició."


El jutge considera que aquest "sobrepreu" respon a un pla dissenyat per Ignacio González i quatre persones més, executius d'empreses implicades en l'operació, que inicialment "havien pactat repartir-se" uns 4 milions d'euros "en comissions il·legals amb càrrec aquest sobrepreu".

Els principals investigats que García Castellón vol jutjar juntament amb Ignacio González són Edmundo Rodríguez Sobrino, aleshores president executiu d'Inassa i considerat l'home fort de González a l'America Llatina; Diego García Arias, aleshores gerent de l'àrea de nous negocis d'Inassa; Luis Vicente Moro Díaz, exdelegat del govern espanyol a Ceuta i vinculat a la societat mercantil Essentium; i Ramón Navarro Pereira, aleshores director gerent de Triple A, filial de Canal de Isabel II.

 

 

Les altres dues persones processades són considerades col·laboradores necessàries en la trama corrupta.

Es tracta de Sebastiao Cristovam, propietari d'Emissao, i de María Fernanda Richmond, aleshores també responsable de Canal de Isabel II.

Amb la petició de processament d'aquestes set persones, García Castellón assumeix les tesis de la Fiscalia Anticorrupció, que les acusava dels mateixos delictes. 

Aquest no és l'únic cas que Ignacio González té pendent amb la justícia, perquè hi ha altres peces separades del cas Lezo que encara estan en fase d'instrucció.

González va ser detingut el 21 d'abril de 2017 pel cas Lezo i va estar sis mesos i mig en presó preventiva fins que el jutge García Castellón, el 8 de novembre del mateix any, el va deixar en llibertat amb càrrecs, en considerar que no hi havia risc de fuga, i amb mesures cautelars com la retirada del passaport i l'obligació de presentar-se als jutjats cada setmana.

ARXIVAT A:
Corrupció
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut