Imatge d'arxiu del cartell d'un pis en lloguer

El govern espanyol portarà al TC la llei catalana del lloguer, que per ara seguirà vigent

El ministre Ábalos ha anunciat que hi presentaran recurs però no en demanaran la suspensió automàtica
Actualitzat
TEMA:
Habitatge

El govern espanyol presentarà recurs contra la llei catalana del lloguer. Ho farà aquest dimarts davant el Tribunal Constitucional, però no en demanarà la suspensió automàtica.

Ho ha anunciat el ministre José Luis Ábalos, que ha justificat la decisió al·legant que és "impossible" no fer-ho en vista de l'informe del Consell de Garanties Estatutàries, que considera que bona part de la normativa no casa amb la Constitució ni amb l'Estatut.

"Amb aquest informe, és impossible no recórrer. L'anticonstitucionalitat és tan evident que no es pot passar per alt", ha dit el ministre.


La llei, aprovada al Parlament el setembre passat, seguirà vigent fins que s'aprovi la llei estatal de lloguers o fins que el Tribunal Constitucional resolgui.

"S'intentarà que, mentre hi hagi un conflicte de competències, l'estat espanyol pugui aprovar la llei que té sobre la taula i intentar que la solució dels lloguers no arribi per decret, i com a mínim arribi amb una nova llei d'habitatge per solucionar el problema", ha assegurat la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero.

Romero també ha lamentat que la normativa era "la crònica d'una mort anunciada" perquè Catalunya "no té competències per regular lloguers".

El 22 de juny expira el termini de sis mesos de què disposa l'executiu espanyol per presentar recurs al Constitucional i entitats i partits han reclamat fins a l'últim moment al govern espanyol que no el tirés endavant.

Segons el Sindicat de Llogateres, el preu del lloguer ha baixat un 4,8% interanual als 63 municipis amb regulació de preus, mentre que ha pujat un 1,2% als municipis sense regulació.

En canvi, pels agents de la propietat immobiliària, la baixada dels preus no s'ha d'atribuir directament a la llei, una llei que per ells es va fer amb precipitació i ha generat inseguretat jurídica.

Manifestació convocada pel Sindicat de Llogateres davant de la seu del PSC

El Sindicat de Llogateres ha fet, aquest dilluns tarda, una cassolada davant la seu del PSC a Barcelona per protestar contra la política d'habitatge del govern espanyol. S'oposen a la presentació del recurs al Constitucional contra la llei catalana de lloguer i creuen que la normativa actual funciona i atura desnonaments.

Què diu la llei del lloguer?

La principal novetat d'aquesta llei és que limita l'augment de preus del lloguer. Els contractes nous han de mantenir el preu anterior. Quan el que demani el propietari superi el que marca l'índex oficial per a aquella zona, el preu, fins i tot, s'ha de rebaixar.

Hi ha, però, algunes excepcions. La limitació no s'aplica en habitatges d'obra nova. En aquests casos hi haurà un marge de 3 anys en què es podrà fixar lliurement el preu.

Tampoc no s'aplica als petits propietaris que depenguin econòmicament dels ingressos del lloguer. A més, el propietari també pot apujar el preu del lloguer si fa obres de millora a l'immoble.
 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut