La llei que regula els lloguers, en risc de quedar suspesa

Entitats i partits reclamen al govern espanyol que no recorri la llei al Constitucional perquè ha permès rebaixar els preus un 4,8%, de mitjana

RedaccióActualitzat

Front comú davant la imminent amenaça del govern espanyol d'interposar un recurs d'inconstitucionalitat a la llei que regula els preus dels lloguers, per invasió de competències.

El Sindicat de Llogateres ha defensat aquest divendres davant del Parlament els bons resultats de la llei aprovada fa nou mesos i han rebut el suport de les entitats socials que la van impulsar i els partits polítics que la van votar al Parlament.

L'acte del Sindicat de Llogateres davant del Parlament (ACN/Blanca Blay)

Dijous, també es van reunir a Madrid amb els grups parlamentaris que donen suport al PSOE per aturar aquest suspensió i aprovar una llei estatal en la mateixa línia, com preveia l'acord de coalició.

"No té cap sentit que just ara el govern de l'estat pretengui impugnar aquest avanç. La llei funciona", ha denunciat davant els mitjans Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogateres, que creu que, per contra, la regulació s'ha d'estendre a la resta de l'estat.

Baixada del 4,8%

Segons el Sindicat de Llogateres i Llogaters, el preu del lloguer ha baixat un 4,8% interanual als 63 municipis amb regulació de preus, mentre que ha pujat un 1,2% als municipis sense regulació.

És una anàlisi que han fet a partir de les dades que ha publicat l'Institut Català del Sòl (Incasòl) amb l'evolució dels preus del lloguer i del nombre de contractes registrats per municipis durant el primer trimestre del 2021, el segon d'aplicació de la llei.

 

Segons el Sindicat de Llogateres, la tendència ja s'observava en les dades sobre l'últim trimestre de 2020, quan es va estrenar la regulació de preus i les diferències no es poden explicar per la pandèmia.

A més, l'oferta de lloguer creix tant en els municipis amb els preus regulats com en els que no. Concretament, s'han signat 33.211 contractes en zones regulades, un 11% més de contractes que el quart trimestre del 2020. És un ritme de creixement gairebé al mateix nivell que el 12,7% de les zones no regulades.


Els API, crítics amb la llei

"La llei en si mateixa no és la raó perquè baixin els preus", segons ha dit a TV3 Montserrat Junyent, del departament jurídic del Col·lectiu d'Agents de la Propietat Immobiliària.

Està d'acord que no s'han paralitzat les operacions, però diu que "tenim exemples, com Madrid, que sense la limitació també ha baixat el preu del lloguer. Ja hi havia una tendència a la baixa abans de la llei".

Pels agents de la propietat immobiliària, la llei es va fer amb precipitació i s'ha creat inseguretat jurídica i diuen que molts propietaris s'han venut els pisos i cases.

Preus paral·lels

El Sindicat de Llogateres demana una aposta més decidida del govern per fer complir la llei i evitar pràctiques que miren d'esquivar la regulació.

En molts contractes, les immobiliàries han fixat doble preu o no s'inclouen en el preu despeses com l'IBI o la comunitat.

"La Generalitat ja va dir públicament que són il·legals les clàusules que inclouen un preu més alt en cas que la llei fos tombada. Ara el que toca és sancionar", diu Jaime Palomera, del sindicat.

En canvi, des dels Agents de la Propietat Immobiliària, veuen possible que, als llogaters que hagin firmat aquesta clàusula, "a partir d'ara se'ls incrementi el lloguer, durant la suspensió de la llei", i destaquen que "això ho haurà de resoldre un tribunal". Uns i altres coincideixen que cal molta més inversió pública en habitatge per augmentar l'oferta i frenar l'especulació.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut