L'empresari Bartomeu Cursach al sortir de l'Audiència Provincial de les Balears (EPTV/Issac Buj)

El fiscal retira, plorant, l'acusació del cas Cursach: "És un fracàs total de la justícia"

El fiscal lamenta que els acusats hagin patit "una mort civil" i retira tots els càrrecs "en un intent mínim de reparar el dany"
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Judicial

Imatge inèdita, aquest dimecres, a l'Audiència de les illes Balears, en la jornada final del judici contra l'empresari de la nit Bartomeu Cursach i setze persones més, acusades de liderar una trama mafiosa que extorsionava locals d'oci competència de Cursach. 

El fiscal Tomàs Herranz, en el seu al·legat final, ha retirat totes les acusacions per falta de proves i ha dit, emocionat i entre llàgrimes, que "tot el procediment ha estat un fracàs total de la justícia", com es pot veure en aquest vídeo:


Herranz, que ha carregat contra el seu antecessor i jutge instructor del cas, ha lamentat que el judici hagi representat "la mort civil dels acusats" i ha justificat el canvi de postura de la Fiscalia com "un intent mínim de reparar el dany".

En acabar, tothom l'ha aplaudit, sobretot els acusats i les seves defenses.

Tothom absolt, excepte dos policies

La de la Fiscalia era l'única acusació que encara es mantenia contra l'empresari Bartomeu Cursach i el seu entorn, inclòs el seu director general, Bartolomé Sbert, després que aquesta setmana s'hagin retirat també les acusacions particulars contra ells.

Els únics que han mantingut la seva postura són els advocats del bar Sa Trobada contra dos agents de la Policia Local per a qui demanen dos anys de presó per un delicte de coaccions.

 La resta d'acusats han estat absolts, segons ha assenyalat la presidenta del Tribunal, Samantha Romero:

"Fem un pronunciament oral absolutori de la major part de les persones acusades, en no existir cap part que mantingui l'exercici de l'acció penal."


Reducció d'acusats i de penes

El cas Cursach s'ha considerat una de les principals trames de corrupció empresarial i policial de Mallorca.

De les 23 persones acusades en el primer escrit de la Fiscalia --entre les quals hi havia l'empresari, el seu entorn i diversos agents de policia--, 17 han arribat a seure al banc dels acusats, tot i que al final només n'han quedat dues, que seran jutjades, després de retirar-se tots els càrrecs contra la resta d'encausats.

També les peticions de pena s'han anat reduint aquests últims anys, durant la instrucció del cas.

A l'empresari Bartomeu Cursach li demanaven, en el primer escrit de l'acusació, fins a vuit anys i mig de presó per pertinença a organització criminal i prevaricació, una pena que va quedar reduïda a 18 mesos de presó en començar el judici. 

Finalment, ha quedat absolt en retirar-se tots els càrrecs contra ell.


La Fiscalia demana investigar alguns testimonis

En la seva intervenció final, la Fiscalia ha demanat que s'investigui el relat de quatre testimonis, per si han comès un delicte de fals testimoni.

El fiscal ha considerat "especialment sagnant" la declaració de la inspectora de Blanqueig, "que reiteradament va dir que no recordava res"; ha dit que havien quedat acreditades "les mentides ostentoses" d'una altra testimoni, i ha dubtat del relat d'un tercer que havia dit que no recordava res per un accident en patinet, "però no va explicar quin tipus de cop es va fer ni quin tractament va rebre".

El fiscal ha repassat amb detall tot el procediment i les raons per les quals s'han anat retirant els diferents càrrecs.

Assegura, per exemple, que l'acusació de prevaricació i suborns, alguns a canvi de favors sexuals, es va retirar perquè "era poc creïble" i no hi havia proves, i que les inspeccions fetes a locals de la competència de Cursach "estaven justificades, no eren arbitràries".

També ha considerat justificats els tancaments d'alguns locals que constaven a l'acusació i ha fet referència a suposades pressions exercides durant la fase d'instrucció pel jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán, fins a concloure que la causa no se sostenia.

"Hi hem donat mil voltes i no hi ha qui ho sostingui."

La Fiscalia ja va demanar, aquest dimarts, una investigació sobre l'actuació d'aquest jutge i fiscal i de la inspectora de Blanqueig, en considerar que la fase d'instrucció "va estar allunyada dels principis bàsics del que ha de ser una investigació penal."

El torn de les defenses

Les defenses s'han sumat a la petició d'investigar la declaració d'alguns testimonis i han demanat que les costes del judici recaiguin sobre les tres acusacions particulars.

L'advocat de Bartomeu Cursach, a més, ha destacat el temps que ha durat el judici, més de cinc anys, el més llarg i complex celebrat a les illes Balears.

"Ens hem vist sotmesos a un procés que ha durat cinc anys i cinc o sis mesos de vista oral, de manera injusta."

No és el primer cas en els darrers temps que un fiscal retira una acusació durant el judici. El mateix va passar, fa just un mes, amb el cas Neymar.

El ministeri públic va retirar tots els càrrecs contra el jugador, l'expresident del Barça Sandro Rosell i la resta d'acusats en el cas del presumpte fitxatge fraudulent del futbolista, que ha durat sis anys.

ARXIVAT A:
Judicial Illes Balears
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut