"El documental" reemet "Les 7 vides d'Eduard Toda", al 33

Recorregut biogràfic i humà per la figura d'Eduard Toda, un veritable prohom de la Catalunya de final del segle XIX i principi del XX, molt oblidat, tot i ser el primer egiptòleg català i espanyol, el descobridor de l'alguerès i el reconstructor del monestir de Poblet
"El documental" reemet "Les 7 vides d'Eduard Toda", al 33
Dijous, 24 de novembre, a les 23.17, al 33

"El documental" reemet "Les 7 vides d'Eduard Toda", al 33

Recorregut biogràfic i humà per la figura d'Eduard Toda, un veritable prohom de la Catalunya de final del segle XIX i principi del XX, molt oblidat, tot i ser el primer egiptòleg català i espanyol, el descobridor de l'alguerès i el reconstructor del monestir de Poblet
Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

"Les 7 vides d'Eduard Toda" és un recorregut biogràfic i humà per la vida d'Eduard Toda (1855-1941), una figura molt oblidada malgrat la seva importància i la seva vida apassionant. Entre altres coses, Eduard Toda va ser el primer egiptòleg català i espanyol, el primer que va excavar una tomba intacta a l'antic Egipte, amic íntim d'Antoni Gaudí, diplomàtic a la Xina del segle XIX, viatger infatigable pel continent asiàtic, "descobridor" del català a l'Alguer, erudit de la Renaixença, un dels bibliòfils més grans de la història de Catalunya, home de negocis d'èxit a Londres i, al final dels seus dies, reconstructor del monestir de Poblet.

I a la seva trajectòria, s'hi afegeix la seva de galant (alt, ben plantat, ulls blaus, bon conversador, culte) i el resultat és que som davant d'un personatge digne d'una pel·lícula de l'època més daurada de Hollywood, que fa, alhora, d'Ali Bei, Indiana Jones, Reginald Johnson, Lawrence d'Aràbia i László Almásy.

Aquest és un projecte molt personal dels realitzadors Manel Vinuesa i Ramon Masip, i del periodista Toni Orensanz, que el 2012 van decidir fer un documental sobre la vida d'Eduard Toda, convençuts que és un personatge de pel·lícula.

En paraules de Ramon Masip, un dels directors: "Les principals motivacions del treball eren dues: d'una banda, l'absoluta seguretat que el personatge té una força i fascinació fora de mida i, d'una altra, la constatació que és una figura molt oblidada, malgrat la seva importància en la generació d'un discurs simbòlic i cultural a la Catalunya de final del segle XIX i principi del XX".

Un altre dels directors, Manel Vinuesa, opina que "és veritat que hi ha llibres acadèmics sobre Eduard Toda, però nosaltres crèiem (i seguim creient) fermament que Toda necessita més divulgació i més coneixement de la seva obra entre la ciutadania. Sap greu que personatges com Toda quedin en l'oblit".

 

 

"Les 7 vides d'Eduard Toda"
Facebook:     https://www.facebook.com/Lesset-vides-dEduard-Toda-539906866112504
Twitter:          @Les7vides
#7videsToda
Instagram


Testimonis
Carla Valentino. Activista cultural i directiva d'Òmnium a l'Alguer.
Marcel Farinelli. Historiador i escriptor alguerès.
Irene Cordón. Doctora en història antiga, especialitzada en l'antic Egipte.
Josep Padró. Catedràtic en història antiga, especialitzat en l'antic Egipte.
Mariàngela Taulé. Directora del Museu Egipci de Barcelona.
Luis Gonzálvez. Arqueòleg del Museu Egipci de Barcelona.
Mònica Ginés. Historiadora de l'art especialitzada en Àsia.
Montserrat Comas. Directora de la biblioteca Víctor Balaguer.
Jordi Bonet. Arquitecte de la Sagrada Família (1985-2012).
Jaume Massó. Arqueòleg i president de la secció de geografia i història del Centre de
Lectura de Reus.
Teresa Toda. Besnéta d'Eduard Toda.
Anton Cabré. Testimoni directe d'Eduard Toda.
Pare Francesc Tulla i pare Jesús M. Oliver. Monjos del Monestir de Poblet.
Pare Damià Roure. Bibliotecari del Monestir de Montserrat.
Pasqual Melai. Veí de l'Alguer.
Joan-Elies Adell. Director de l'Espai Ramon Llull a l'Alguer.
Oriol Pi de Cabanyes. Escriptor.
Francesc Font de Rubinat. Amic de la família Toda.
Lluís Albert Font de Rubinat. Veí de l'Argentera.
Jordina Gort. Filòloga.
Ramon Requesens. Veí de Montblanc.


Fitxa tècnica
Direcció: Ramon Masip, Toni Orensanz i Manel Vinuesa
Realització: Ramon Masip i Manel Vinuesa
Guió: Toni Orensanz
Direcció de fotografia: Ramon Masip i Manel Vinuesa
Edició i postproducció: Ramon Masip i Manel Vinuesa
Postproducció àudio: Lluís Carreño
Música: Vimúsica España
So directe: Òscar Bricollé
Producció: Montse Bartolomé i Marta Tersol
Producció Egipte: Roser Lloveras
Locució: Carles M. Davó i Pep Ribas
Figuració: Berta Vinuesa
Xarxes socials: Meritxell Llenas
2016
Una producció de Mabs i Making Movies.


Toni Orensanz, director
@toniorensanz
(Falset, 1970) Periodista i guionista "freelance". Va ser guionista d'El Terrat durant vuit anys (1998-2006) i actualment és soci de la productora Making Movies i col·labora amb diverses productores audiovisuals, dedicat al periodisme, el documental i la publicitat. Entre els  programes i documentals en què ha treballat destaquen: el "late nihgt" "La cosa nostra", el "talk show" "A pèl", el programa sobre arqueologia "Sota terra" i el documental "Em sembla recordar que t'estimo, però no t'ho podria assegurar" i "Els brigadistes entre nosaltres" (codirigit amb Manel Vinuesa i Jordi Domènech), que va resultar premiat en el festival Memorimage 2011. Alguns dels seus llibres són la recerca històrica "L'òmnibus de la mort" (2008), el recull de relats titulat "El falsari" (2010), la novel·la "L'estiu de l'amor" i "El nazi de Siurana" (2016).

Manel Vinuesa, director
@mvinuesa_
(Barcelona, 1967) Productor i realitzador audiovisual. Des de l'any 1989 ha dirigit diverses empreses del sector audiovisual. Soci fundador de Master Vídeo des del 1989 fins al 1996. Director d'Eix Media Films i Origen TV. Des del 2006 fins a l'actualitat dirigeix Making Movies, dedicada a la producció i realització d'espots, vídeos publicitaris i documentals. El seu documental "Els brigadistes entre nosaltres" (codirigit amb Toni Orensanz i Jordi Domènech) va resultar guardonat en el Festival Internacional Memorimage 2011.

Ramon Masip, director
@ramon_masip
(Reus, 1969) Realitzador i productor audiovisual des de l'any 1989, quan funda l'empresa Videoproduccions Mabs SL. El 1998 crea, juntament amb dotze socis més, l'empresa Iniciatives de Televisió, dedicada a la gestió i explotació de Canal Reus TV i TAC 12. Durant els anys 2003-2006 va ser professor de mitjans audiovisuals a l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona. Dirigeix el programa de televisió "Tàpias a la Carta" entre el 2003 i el 2006. Realitza espots de televisió i produeix diferents audiovisuals, entre els quals destaquen "La Vida a la prehistòria" (per a CosmoCaixa), "Fortuny, el Mite" (coproduït amb Toni Orensanz i Manel Vinuesa per al Museus de Reus) i "Vins plens d'història" (per a la denominació d'origen Montsant). És realitzador en directes de diferents esdeveniments esportius i culturals arreu de l'estat espanyol.

VÍDEOS RELACIONATS