Giró manté que el fons permetrà fer política "sense por ni angoixa" (ACN/Arnald Prat)

El Consell de Garanties Estatutàries avala el fons per les fiances però amb recomanacions

L'organisme consultiu suggereix canvis en alguns articles per "millorar la qualitat normativa" del decret amb què es va crear el fons
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

El Consell de Garanties Estatutàries ha donat el vistiplau, tot i que amb recomanacions, al fons de 10 milions d'euros creat pel govern per fer front a les fiances del Tribunal de Comptes. La decisió s'ha pres per unanimitat.

L'organisme consultiu que vetlla per la legalitat dels acords adoptats pel govern considera que aquest fons s'ajusta a la legalitat i diu que en cap cas es pot considerar un malbaratament de cabals públics:

"Ni els recursos econòmics del Fons són sostrets al control legal per part de la Generalitat, ni són destinats a usos il·legítims, i es respecta l'interès públic en el sentit d'una utilització racional i eficient, atès que la seva integritat i el seu valor al llarg del temps són susceptibles de ser garantits a través dels instruments legals a la seva disposició."

Conclou, per tant, que és un mecanisme vàlid per fer front als 5,4 milions d'euros de fiança que la trentena d'excàrrecs i funcionaris de la Generalitat han hagut de pagar al Tribunal de Comptes per l'acció exterior del govern.

De fet, la major part d'aquests diners s'han acabat avalant amb diners públics a través de l'Institut Català de Finances (ICF).

Proposa modificacions al decret

El Consell, però, recomana dues modificacions al decret llei, per argumentar millor el paper que es dona de forma temporal a l'Institut Català de Finances i per aclarir quin tipus de sentència ferma és la que obligaria els perjudicats a pagar ells les multes imposades.

L'organisme suggereix la modificació d'alguns articles per "millorar la qualitat normativa" del decret amb què es va crear el fons.

En decisions adoptades per unanimitat, el Consell de Garanties dictamina que el decret compleix el requisit de "necessitat extraordinària i urgent", que s'adapta a la jurisprudència constitucional i que la Generalitat té competències per crear "un instrument de protecció dels seus servidors públics".

També resol que no vulnera articles de la Constitució Espanyola.

El PSC, el PP i Cs van demanar un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries perquè dubtaven que el decret llei amb què es va crear el fons complís amb l'Estatut i la Constitució.

El Parlament convalida el fons

L'informe presentat aquest dijous no és vinculant, però ha permès que el Parlament hagi convalidi el decret del fons a la tarda.

Ho ha fet amb 74 votacions a favor (dels partits independentistes), 19 en contra (de Vox, Cs i el PP) i 41 abstencions (del PSC i els comuns). També s'ha acordat, i amb una majoria molt més àmplia, de 127 vots favorables, que es tramiti com a projecte de llei.

En el debat parlamentari, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha destacat que el Consell de Garanties ha donat suport al text per unanimitat "íntegrament del primer a l'últim article" i ho ha retret als que "han escampat dubtes sobre la seva legalitat intencionadament".

Giró ha afirmat que el decret vol protegir els servidors públics "com ho fan totes les democràcies del món occidental" i que es pugui fer acció política a Catalunya "sense la por i l'angoixa dels darrers temps".

"Aquest decret, a més de ser just, evitarà el patiment de moltes famílies i persones honestes. Permetrà avalar la presumpció d'innocència, que és un dret fonamental de les persones, i farà minvar la subtil repressió de la por que ofega l'acció política."

El conseller ha carregat contra Cs i Vox per haver portat el decret a la justícia. "Han decidit subcontractar la seva feina als tribunals i a la Fiscalia", ha criticat.

Giró ha destacat l'aval "per unanimitat" del Consell de Garanties al decret (Europa Press/David Zorrakino)

El PSC s'ha abstingut en la votació del decret. La diputada Alícia Romero ha afirmat que el Consell de Garanties Estatutàries "ha aclarit" els dubtes que tenien sobre el text, però ha afegit que volen millorar-lo durant la tramitació parlamentària.

Romero ha retret al govern que s'hagi "minvat el prestigi" de l'Institut Català de Finances. "No ens podem permetre més errors que denigren les institucions", ha afirmat. A banda, ha aprofitat la intervenció per demanar al president Aragonès que es repensi la negativa a assistir a la Conferència de Presidents.

També s'han abstingut els comuns. La diputada Susana Segovia ha lamentat "com s'ha fet i com afecta" l'Institut Català de Finances i ha advertit del risc que es faci un mal ús del fons:

"Aquest mecanisme genera dubtes sobre què pot passar segons en quines mans recaigui. Què faria Ayuso amb un mecanisme així?"

En Comú Podem, però, ha aplaudit que el govern vulgui incloure al decret llei les recomanacions del Consell de Garanties.

La CUP, tot i votar a favor del decret, ha considerat que el govern "va tard". "Quants mesos fa que sabíem que arribaríem a aquest punt?", s'ha preguntat la diputada Eulàlia Reguant, que ha defensat la creació d'una banca pública "al servei de l'interès general".

L'extrema dreta de Vox ha anunciat una querella contra els firmants del decret per prevaricació i malversació, perquè creu que s'ha fet un "fons a mida dels implicats" i que es destinaran diners públics "a interessos particulars".

Ciutadans ha advertit el govern que "acabaran al banc dels acusats" si s'executen els avals. I el PP ha qualificat de "nou intent de jugada mestra" la creació del fons i ha afegit que no està pensat "per cobrir riscos futurs" sinó per "delictes pretèrits" i per "pagar-los la festa a 34 persones concretes". Per això, ha remarcat, "és aquí on hi haurà la il·legalitat".


La Moncloa: "Estudiarem el dictamen"

Fonts del govern espanyol ha explicat que estudiaran el dictamen del Consell i també ho farà l'Advocacia de l'Estat per preparar un informe jurídic.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va dir que esperaria saber què diu el Consell de Garanties Estatutàries abans de fer cap pas sobre aquesta qüestió.

Aquest dimecres, d'altra banda, s'ha anunciat que la Fiscalia investigarà l'ICF precisament pels avals a les fiances dels investigats pel Tribunal de Comptes.

Tot plegat, després que divendres passat se sabés que tres integrants de l'ICF van dimitir abans que l'organisme concedís l'aval.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut