Ciutadans davant la Fiscalia Superior de Catalunya
Ciutadans davant la Fiscalia Superior de Catalunya (ACN / Arnald Prat)

La Fiscalia investigarà l'ICF pels avals als encausats pel Tribunal de Comptes

El decret llei que emparava aquests avals està pendent del dictamen que emetrà el Consell de Garanties Estatutàries com a molt tard aquest dijous

Actualitzat

La Fiscalia investigarà la concessió dels avals de l'Institut Català de Finances a la trentena d'exalts càrrecs i membres del govern encausats pel Tribunal de Comptes. Ho farà arran de la denúncia que ha presentat Ciutadans i s'investigarà la junta de govern de l'ICF, presidida per Albert Castellanos.

Ciutadans també pretenia que s'investigués el president i els consellers del govern, però la Fiscalia ho rebutja perquè ja hi ha una querella pels mateixos fets presentada per Vox.

Pendents del decret llei

Els avals presentats es van emparar en el decret llei aprovat per la Generalitat, que preveia que una entitat bancària fos directament la que fes els avals i la Generalitat actués com a contraaval.

El decret llei que emparava aquesta fórmula està pendent del dictamen que emetrà el Consell de Garanties Estatutàries com a molt tard aquest dijous. També el Parlament té previst convalidar el decret aquest dijous a la tarda.

Debat i dimissions

Inicialment el conseller d'Economia va descartar la intervenció de l'ICF quan va confirmar que cap banc havia acceptat cobrir les fiances. El debat entre els socis del govern va acabar amb l'anunci que l'ICF aprovaria els avals.

Després va transcendir que tres membres de la junta de govern havien dimitit abans que s'aprovessin.


La legalitat dels avals

El Tribunal de Comptes va decidir aquest dimarts demanar un informe a l'Advocacia de l'Estat davant dels dubtes sobre la legalitat dels avals.

El primer que va portar el cas a la justícia va ser Vox, que es va querellar contra el president Aragonès i els consellers Vilagrà i Giró davant del TSJC per la creació del fons de 10 milions d'euros aprovat pel govern, com a mecanisme per cobrir fiances com les del Tribunal de Comptes.


Una trentena d'encausats

Els avals de l'ICF són per a les fiances milionàries de 5,4 milions d'euros que el Tribunal de Comptes ha imposat a una trentena d'exalts càrrecs de govern amb processos oberts per la promoció del procés independentista a l'exterior.

Entre els afectats hi ha els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, a més de l'exvicepresident Oriol Junqueras i 3 exconsellers: Raül Romeva, Andreu Mas-Colell i Francesc Homs.

 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut