Drons amb càmera tèrmica controlen els senglars a les vies de l'AVE a Lleida

Aquests animals posen en perill la seguretat de la línia i han causat en poc temps dos incidents per impactes amb trens d'alta velocitat
Carla Vilaseca Vilarasau
TEMA:
AVE

Els Agents Rurals han capturat fins ara 18 senglars que habitaven prop de les vies de l'AVE a Lleida. L'objectiu és garantir la seguretat dels passatgers després que hi hagi hagut diversos accidents per la invasió d'aquests animals a les línies del tren.

Des de l'any passat, segons fonts d'ADIF, els trens de l'alta velocitat han registrat, en aquesta zona, vuit incidències per la presència de senglars a les vies, sis els 2023 i dues més el 2024.

Al Segrià, Adif compta amb l'ajuda dels agents rurals per controlar la superpoblació de senglars i d'altra fauna salvatge prop de les vies. Els Agents sobrevolen la zona amb drons equipats amb una càmera tèrmica que els permet detectar els punts calents amb una precisió molt alta, segons explica el cap d'Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou: "El matí és el moment ideal, quan el cos desprèn més calor. Localitzem els animals, els posem en coordenades i a partir d'aquí organitzem la gestió i captura d'aquests animals".

"Ho hem de fer per la seguretat de les persones, perquè un accident aquí amb un AVE pot ser molt greu."

Va ser el servei de manteniment d'ADIF qui va demanar la col·laboració dels agents rurals sobretot en dues zones concretes. La primera a Artesa de Lleida --des de la zona de la Femosa fins a Puigverd de Lleida-- i també a Montagut, al terme municipal d'Alcarràs fins a la partida de Torres de Sanui, a l'Horta de Lleida.

Segons els Agents Rurals, es tracta de zones agrícoles on els animals troben molt de menjar. "Hi arriben mares amb cries que després atreuen també els mascles", diu Llorenç Ricou.

Dos accidents en pocs mesos encenen les alarmes

Els Agents Rurals fa tres anys que col·laboren amb el servei de manteniment d'ADIF per prevenir els accidents a les línies de l'AVE a causa de l'entrada de senglars. L'últim any, però, la col·laboració s'ha intensificat a causa de diversos accidents que s'han produït per xocs entre trens i aquests animals.

L'últim, el 26 de març, quan un tren de la companyia Ouigo que feia el trajecte Madrid-Barcelona va impactar contra un senglar que havia envaït la via a Artesa de Lleida. El comboi no va poder continuar i 400 passatgers van haver de ser reubicats en un altre tren.

També a Alcarràs, a la zona de Montagut, el setembre del 2022 es va produir un incident molt similar quan un tren de la mateixa companyia amb 900 passatgers també va xocar contra un senglar i va quedar aturat més de quatre hores.

Un problema per a la seguretat viària

Des de l'Ajuntament d'Artesa de Lleida fa temps que també estan preocupats pel risc que causa la fauna cinegètica per a la seguretat viària, tal com explica l'alcaldessa del municipi, Mariona Rebull.

"És un problema molt greu per a tothom que es vol moure --cotxes, motos, ciclistes--- i també, per descomptat, a la via del tren."

Segons Carol Aixut, regidora d'Agricultura a aquest ajuntament, el problema no és exclusivament pels senglars: "Tenim un problema amb plagues de conills; comencen a baixar els cabirols des de Mas de Melons i des del nord del Pirineu de Catalunya; com que hi ha tanta sequera han baixat cap aquí, a les contrades de Lleida. I el tema dels senglars, que cada any és el mateix. Hi ha una mena d'autopista per on creuen tots".

Els Agents Rurals fan un seguiment periòdic per controlar els grups de senglars i altres animals que habiten prop de les vies. També han revisat les tanques per localitzar forats de passos de fauna i altres llocs conflictius que el servei de manteniment d'ADIF ja ha reparat.

ARXIVAT A:
AVE Seguretat Biodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut