Carvajal, abraçat a Maduro i sota la mirada de Chávez, en un míting a Veneçuela (Reuters)

Detingut a Madrid El Pollo Carvajal, el fugitiu amb més secrets sobre el chavisme

Els Estats Units confien que el seu testimoni permeti vincular Hugo Chávez i Nicolás Maduro amb el Cártel de los Soles, l'entramat del narcotràfic veneçolà
Jordi Brescó Montserrat
TEMA:
Veneçuela

Després d'anys de recerca i de disputes judicials, els Estats Units tindran ben aviat l'home que confien que els demostri la implicació d'Hugo Chávez i Nicolás Maduro en el narcotràfic veneçolà.

Hugo Carvajal, més conegut com El Pollo, ha estat detingut a Madrid aquest dijous per part de la Policia Nacional espanyola, a petició de la DEA, l'Administració de Control de Drogues nord-americana.

Segons la DEA, durant els set anys en què va dirigir els serveis secrets veneçolans, Carvajal hauria tingut un paper cabdal en el funcionament de l'anomenat Cártel de los Soles, l'organització de narcotràfic que implicaria alts càrrecs de l'exèrcit veneçolà, inclòs el cap de l'Estat: primer Chávez i després Maduro.


Un "pollastre" judicial

Carvajal serà extradit als Estats Units, on se l'acusa de narcotràfic i blanqueig de capital, llevat que hi hagi un gir sobtat dels esdeveniments, com ja va passar fa dos anys.

I és que El Pollo va viure una situació idèntica l'any 2019, quan la policia espanyola el va enviar a la presó d'Estremera. L'extradició als Estats Units es donava per feta, però l'Audiència Nacional va determinar que responia a "raons polítiques", i va ordenar l'alliberament de Carvajal.

El Pollo va informar la policia del seu domicili, però quan el van anar a buscar tres mesos després, ja s'havia esfumat. Des d'aleshores, Carvajal ha estat gairebé dos anys amagat, canviant de pis cada tres mesos i sense sortir a l'exterior.

La DEA fins i tot sospitava que s'havia fet alguna intervenció de cirurgia estètica per canviar el seu aspecte, però fonts policials ho han desmentit.

L'instant en què Carvajal va sortir de la presó d'Estremera l'any 2019 (Javier Barbancho / Reuters)


El nexe d'unió entre el chavisme i les FARC

La DEA confia que El Pollo els aporti informació per confirmar la seva sospita: que el chavisme és responsable directe de bona part de la cocaïna que entra als Estats Units.

Segons la teoria nord-americana, Carvajal era una de les peces clau del Cártel de los Soles, a més del nexe d'unió entre l'organització narcotraficant i les FARC.

La guerrilla colombiana seria el braç executor de les operacions de narcotràfic, i el govern veneçolà els garantiria un espai des d'on operar.

A més de Maduro i Carvajal, en la cúpula del Cártel de los Soles també hi hauria la mà dreta del president, Diosdado Cabello, i el general de l'exèrcit Clíver Alcalá.

El cartell de la DEA dels més buscats per narcotràfic a Veneçuela, amb Maduro, Cabello, Carvajal i Alcalá (Europa Press)

L'esperança de la DEA de fer parlar El Pollo és ben plausible. Si més no, a Carvajal ja no li queden lligams amb el chavisme, que el considera un traïdor després que donés suport a l'autoproclamat president veneçolà Juan Guaidó.

 

ARXIVAT A:
Veneçuela Nicolás Maduro Estats Units
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut