El tema de l'home cansat o "cremat" és recurrent a l'obre de Van Gogh (Reuters/Piroschka)

Descobreixen un Van Gogh mai vist, un esbós del dibuix anomenat "Desgastat"

El dibuix havia passat de generació en generació d'una família que el va comprar el 1910 i ara es mostra per primer cop
Redacció Actualitzat
TEMA:
Art

El Museu Van Gogh d'Amsterdam ha descobert una obra de l'artista neerlandès, un esbós del dibuix anomenat "Desgastat". És propietat d'un col·leccionista privat que va demanar al museu que certifiqués si es tractava d'un Van Gogh.

El dibuix, fet amb llapis sobre paper, és un estudi preliminar de l'obra definitiva en tinta, creada l'any 1882, que també es pot veure al museu. L'obra no s'havia exposat mai en més de 100 anys, segons explicat Teio Meedendorp, especialista del museu.

"És la primera vegada que surt a la llum aquest dibuix. Mai no s'havia exposat enlloc."

La imatge mostra un home gran, assegut en una cadira, amb la cara entre les mans en actitud de cansament i derrota. És un tema que Vincent van Gogh havia treballat en desenes d'estudis i que fins i tot havia descrit en cartes al seu germà Theo.

L'home que apareix a l'esbós és un jubilat que tenia 72 anys quan Van Gogh el va retratar. És Jacobus Zuyderland, que va acabar sobrevivint l'artista, que es va suïcidar 8 anys més tard, el 1890, quan tenia 37 anys.

L'especialista del Museu Van Gogh, Teio Meedendorp, mostra el dibuix en la seva exposició (Reuters/Piroschka)

Un dibuix d'herència

Segons ha explicat la direcció del museu, el propietari de l'obra, que vol quedar en l'anonimat, es va posar en contacte amb ells per determinar si era un esbós creat per Van Gogh, i els tècnics de l'equipament ho van confirmar. La família del propietari havia comprat el dibuix el 1910 i havia anat passant de generació en generació.

El dibuix es mostrarà ara a les sales del museu fins al 2 de gener, en context amb altres obres del període creatiu de l'artista a la Haia. Després el retornaran a l'exposició privada de la família.

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut