Els fets van passar a l'Estació Intermodal de Palma (CAIB)

Denuncia que el xofer d'un bus de Palma va animar el passatge a fer-la fora per parlar català

En la queixa a Transports de les Illes Balears, l'afectada explica que el conductor es va posar a tocar el clàxon i va animar el passatge a empènyer-la
Redacció Actualitzat
TEMA:
Català

Nou cas de discriminació lingüística a les Balears. Va passar el 29 d'abril a l'Estació Intermodal de Palma, quan una usuària va demanar a un conductor a quina hora sortia l'autobús, i ell li va exigir que parlés en castellà i va animar la resta de viatgers que la fessin fora del vehicle.

En una entrevista a Ona Mediterrània, la dona ha explicat que el conductor se li va adreçar de males maneres i cridant, per tal que se n'assabentés tot el passatge. "Estamos en España" o "¡El catalán, a Cataluña!", recorda que li va etzibar.

"Veia clarament que la intenció era que jo sentís vergonya, ridiculitzar-me, que em fes petita. Tothom em va començar a mirar", detalla la passatgera, que aquest dimecres ha presentat una queixa a Transports de les Illes Balears i es planteja denunciar els fets a la Conselleria de Mobilitat.
 

"¡Empujadla!"

Després de dirigir-se a un responsable de l'estació que va restar importància als fets, la usuària va tornar a l'autobús i, nerviosa i tremolant, va veure com el conductor va optar per fer sonar repetidament el clàxon i va encoratjar la resta d'usuaris a fer-la fora:

"Va començar a dir 'empujadla, quitadla del medio'; no em podia creure el que m'estava passant, i la gent va començar-me a empènyer."

Una situació "molt estressant i angoixant", recorda la denunciant, que lamenta que la resta de passatge "davant d'un cas claríssim de discriminació, es posés del costat del conductor, en lloc del de la víctima".

"No és que no m'entengués, sinó que no tenia voluntat d'entendre'm", apunta la dona, que va repetir-li la pregunta al conductor en català i fent gestos i, finalment, s'hi va dirigir en anglès.

"Ho veus com ets mala persona?", recorda que li va dir el xofer just després de veure-la passar la targeta de transport.

"Tots els mallorquins que volem parlar amb la nostra llengua som males persones? Si xerrés castellà seria una bona persona? Per què ho havia de deixar passar, si era una discriminació?", es pregunta l'afectada, que assegura que dies després encara sent un sentiment de frustració i d'humiliació pel cas.

ARXIVAT A:
Català Illes Balears
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut