Cues de clients en una botiga d'armes de Culver City, a Califòrnia (Reuters/Patrick T. Fallon)

Control d'armes als EUA: San José fa pagar als propietaris els costos de la violència

Aquest municipi californià obligarà els propietaris d'armes a tenir una assegurança de responsabilitat civil i a pagar una tarifa anual per les emergències relacionades amb les armes
Redacció Actualitzat
TEMA:
Joe Biden

El municipi californià de San José serà el primer dels Estats Units que obligarà els propietaris d'armes a fer-se càrrec dels costos de la violència. Després d'un tiroteig massiu que va segar la vida de nou persones en una estació ferroviària, la ciutat ha aprovat la mesura d'exigir una assegurança de responsabilitat civil als que tinguin armes. També hauran de pagar una tarifa anual pels serveis d'emergència relacionats amb les armes.

Si no es liquida la taxa anual, se'ls podran confiscar les armes. Per defensar la mesura, l'alcalde de la ciutat, Sam Liccardo, assegura que, tot i que la segona esmena protegeix el dret a portar armes, "no és obligatori que els contribuents subsidiïn la possessió d'armes".

"La violència armada no acabarà per art de màgia, però deixarem de pagar-la. També podrem cuidar millor les seves víctimes, i reduir les lesions i morts relacionades amb les armes."

La xifra es concretarà quan es completi un estudi sobre els efectes de les armes de foc, tot i que un informe preliminar van estimar que els costos per als contribuents de San José són de 63 milions de dòlars l'any. Està previst que a la tardor l'oficina del fiscal porti una proposta d'ordenança perquè finalment sigui aprovada.

 

Es preveuen recursos de les associacions de portadors d'armes, però l'alcaldia de San José confia que guanyaran les impugnacions. Liccardo és un ferm defensor del control de les armes, especialment arran d'un altre tiroteig en un festival l'estiu de 2019, en què van morir tres persones.

L'associació "Moms Demand Action", que demana endurir les lleis d'armes per evitar les massacres i les morts de civils, aprova la mesura: "No hi ha cap llei o política que resolgui la crisi de salut pública que representa l'epidèmia de violència armada, però aquest enfocament reduirà els danys de les armes de foc a San José i a la comunitat en general".

En canvi, els partidaris de les armes rebutgen el que anomenen una "càrrega fiscal" i senten que la mesura ataca els drets dels propietaris, en tant que grava un article constitucional. En canvi, el regidor Raul Peralez, un oficial de policia de San José i propietari d'armes, defensa que no és incompatible donar suport al control de les armes i gaudir dels drets de la segona esmena.

Paral·lelament, l'ajuntament de San José ha aprovat que les compres a les botigues d'armes s'enregistrin amb vídeo i àudio per verificar que la transacció sigui legal i no s'adquireixin armes amb la identitat d'una altra persona.  Aquestes mesures formen part d'un pla de 10 directrius per controlar les armes de foc al municipi.

Una dona subjecta una foto del seu fill, Joaquin Oliver, assassinat en un tiroteig en un institut de Parkland (REUTERS/Leah Millis)
 


30% més d'homicidis als EUA

Al seu torn, el president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar la setmana passada que prepara un pla per perseguir la venda il·legal d'armes i reforçar el finançament dels cossos policials locals.

I és que els registres de morts han augmentat arreu del país. A les principals ciutats, els homicidis van créixer un 30% l'any 2020 respecte a l'anterior, i de forma preocupant a les ciutats de Chicago (+56%), Memphis (+52%), Nova York (+39%) i Houston (43%), segons va informar la Casa Blanca.

Des de començament d'any, 20.989 persones han mort per violència armada als EUA, de les quals més de la meitat per suïcidis, segons el grup de recerca Gun Violence Archive.

La compra d'armes als Estats Units es va disparar durant la pandèmia de la Covid, com a reacció a les manifestacions Black Lives Matter contra la brutalitat policial. Una crispació que es va agreujar per les arengues de Trump durant les disputades eleccions presidencials.

Alguns experts van advertir que la pujada dels homicidis en seria la conseqüència lògica i immediata: "Com més armes, més morts", va apuntar el professor de Harvard David Hemenway.

Acte en memòria de les víctimes d'armes de foc del grup "Peace up, guns down" a la ciutat de Rochester, Nova York (REUTERS/Lindsay DeDario)
ARXIVAT A:
Protestes EUA Joe Biden
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut