L'expolicia Miguel Ángel Devesa, detingut per la policia ivoriana (Ivoire TVnet)

Condemnen el capo de la cocaïna a l'Àfrica, un expolicia gallec vinculat amb Sito Miñanco

L'expolicia Miguel Ángel Devesa tenia connexions amb els principals càrtels colombians i gallecs i se'l considerava una peça clau en la ruta de la droga entre Llatinoamèrica i Europa
Gemma Parellada/Agències Actualitzat
TEMA:
Policial

El gran capo de la cocaïna a l'Àfrica occidental ha sigut condemnat aquest dimarts a Abidjan, capital de la Costa d'Ivori, a 10 anys de presó per les seves activitats relacionades amb el narcotràfic.

Es tracta del ciutadà espanyol Miguel Ángel Devesa Mera, un expolicia gallec que era considerat una figura clau de la logística del negoci de la droga a l'Àfrica des de feia més de deu anys.

Devesa Mera era el responsable d'una de les majors xarxes d'introducció de cocaïna procedent de Llatinoamèrica a Europa a través del continent africà. Se'l relaciona també amb el famós narcotraficant gallec Sito Miñanco, amb qui s'hauria reunit diverses vegades en l'última dècada.

Amb ell també han sigut sentenciats dos ciutadans espanyols i deu persones més de nacionalitat colombiana, surinamesa, italiana, ivoriana, veneçolana i libanesa.

De policia a capo internacional de la cocaïna

Devesa Mera va treballar com a policia a Vigo, però el 2002 el van expulsar del cos, després d'acumular diversos expedients disciplinaris. Posteriorment, se'n va anar a viure a l'Àfrica i es va instal·lar a Mali com a empresari.

El 2022, el van detenir després que un dels seus socis veneçolans agredís una prostituta en un hotel de la localitat de San Pedro, a la Costa d'Ivori. A l'habitació de l'hotel, la policia hi va trobar més de 150 quilos de cocaïna. A la seu de l'empresa de Devesa Mera, se'n van decomissar gairebé dues tones.

Segons el relat de la fiscalia ivoriana, la droga requisada provenia de Surinam i era gestionada per un càrtel colombià "que havia decidit fer de la Costa d'Ivori un punt de trànsit" dins el comerç internacional de cocaïna. El ministeri públic apunta que el carregament anava destinat principalment a Europa, l'Índia i Austràlia.

Una peça clau entre tres continents

Devesa ja havia estat detingut i condemnat a Mali, fa més d'una dècada, per activitats relacionades amb el narcotràfic. En aquella ocasió, pel gran escàndol conegut com l'"Air Cocaine", un Boeing carregat de droga que va aterrar al desert del Sàhara; i per l'assassinat d'un dels seus socis.

Però el 2013, ja evaporat de la presó i malgrat el seu historial, es va instal·lar sense aixecar sospites a la ciutat ivoriana de San Pedro, on va reiniciar el seu negoci.

Amb la detenció i condemna de Devesa, cau una peça clau del tràfic entre tres continents, Llatinoamèrica, Europa i l'Àfrica. Durant el judici, que ha durat sis mesos, s'ha mostrat sempre tranquil i fins i tot didàctic, compartint molts dels detalls de com operava. Ara caldrà veure quant temps dura aquesta vegada a la presó.

 

ARXIVAT A:
Policial
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut