Diversos periodistes durant la concentració d'aquest dimarts per condemnar els atacs a la premsa (ACN / Pau Cortina)

Concentració de periodistes per rebutjar les agressions a la premsa

Uns 200 periodistes condemnen els atacs "vinguin d'on vinguin" i reproven l'actuació dels cossos policials contra els professionals de la informació
Actualitzat
TEMA:
Llibertat de premsa

Al voltant de 200 periodistes s'han concentrat aquest dimarts a la plaça Catalunya de Barcelona per exigir la fi de les agressions als professionals de la informació.

Després de les agressions a 65 professionals que cobrien les mobilitzacions de resposta a la sentència del Suprem, els periodistes condemnen els atacs "vinguin d'on vinguin" i reproven sobretot l'actuació dels cossos policials.

 

 

A primera línia de la protesta hi havia fotoperiodistes i una pancarta amb forma de càmera amb el lema "Prou agressions", juntament amb diversos periodistes amb armilla i els braçalets taronges identificatius.

 

Periodistes amb armilla i braçalets taronges identificatius, durant la concentració a la plaça Catalunya (ACN / Pau Cortina)

 

Durant l'acte s'ha llegit el manifest "Sense periodisme no hi ha democràcia", al qual s'han adherit una quarantena de sindicats i col·lectius professionals, que vol ser "un crit d'alarma davant el deteriorament de la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa".

El manifest, que es va fer públic aquest dilluns, recorda la "funció social" del periodisme per fer arribar la informació necessària a la ciutadania per fer-se un criteri sobre els afers públics de manera lliure:

"Cada vegada que algú obstaculitza la feina d'un/a periodista està atemptant contra el sistema democràtic."

 

 

En aquest sentit, a banda de les crítiques a algunes actuacions dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, el text també recorda als manifestants que protesten contra els periodistes que les línies dels mitjans de comunicació no les decideixen els professionals que treballen a peu de carrer.

"La xifra de gairebé 65 periodistes víctimes d'agressions mentre feien la seva feina és absolutament intolerable. Rebutgem totes i cadascuna d'aquestes accions, vinguin d'on vinguin, perquè suposen un atac al dret de la informació de la ciutadania. Fem notar, però, que són especialment greus quan provenen de servidors públics."

El manifest reclama a les autoritats públiques que investiguin les lesions a diversos periodistes i la detenció del fotoperiodista d'El País Albert García i "depurin les responsabilitats que s'escaiguin".

 

Al voltant de 200 periodistes s'han concentrat a la plaça Catalunya

 

Entre els assistents hi havia alguns dels periodistes que han sofert agressions els últims dies:

Xavi Tedó (Ara, va rebre cops de porra a les costelles): "Ha estat una actuació en molts casos desproporcionada i, per tant, fem més nosa que servei de cara als cossos policials. El que sí que s'ha de demanar és que ens deixin fer la nostra feina."

Sira Esclasans (freelance, víctima d'impacte de bala de foam): "El que hem vist aquesta setmana són agressions i coaccions del dret a la informació. No pot ser que se'ns amenaci, que se'ns coaccioni i, encara menys, que se'ns agredeixi físicament."

Bernat Vilaró (ACN, va rebre l'impacte de bala de goma): "Teníem la sensació que anaven per nosaltres, suposo que per molestar. Estem sent testimonis aquests dies de tot el que està passant."

ARXIVAT A:
Llibertat de premsa Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut