El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, aquest dimarts, en una compareixença informativa (EFE)

Ciutadans s'obre a pactes amb socialistes que "reneguin de la política de Sánchez"

El PSOE es plantejaria donar suport a Villacís com a alcaldessa de Madrid si Cs contribueix a fer president de la comunitat madrilenya el socialista Gabilondo
Redacció Actualitzat
TEMA:
Comunitat de Madrid

Els pactes seran la clau de la governabilitat a l'Ajuntament o la Comunitat de Madrid, com també en altres grans ciutats i autonomies. En aquest sentit, la posició de Ciutadans serà molt important de cara a aquests acords postelectorals.

Tant a l'Ajuntament com a la Comunitat de Madrid, el triomf de les esquerres ha estat una victòria amarga, perquè els resultats permetrien governar al Partit Popular i a Ciutadans, com a Andalusia, amb el vistiplau de l'extrema dreta de Vox. El president de Cs, Albert Rivera, va convertir el no a pactar amb el PSOE en un dels eixos de campanya de la formació taronja. La decisió, de fet, no era una mera promesa electoral feta en un míting: va ser aprovada per l'executiva a mitjans de febrer. I va ser per unanimitat.

Ara, aquell no a pactar amb els socialistes sembla que emprèn el mateix camí d'aquell no a la investidura de Rajoy de fa tres anys, que va acabar capgirant-se.


Doble operació a Madrid?

Pedro Sánchez pressiona Albert Rivera perquè s'allunyi de Vox i del PP. Els socialistes no renuncien a Madrid amb una doble operació: el suport a Begoña Villacís de Ciutadans com a alcaldessa i que el partit de Rivera faci president de la Comunitat el candidat del PSOE, Ángel Gabilondo.

 

Begoña Villacís i Ángel Gabilondo (EFE)


Una pressió que aquest dilluns, l'endemà dels comicis, es va reflectir en forma de reunió a l'Elisi entre Macron i Sánchez. El president francès no posa cordons sanitaris amb els socialistes, però sí amb l'extrema dreta. I, tenint en compte que Macron és un referent liberal per Ciutadans, això podria tenir una translació als futurs pactes a Espanya.


Oberts a pactar amb socialistes que "reneguin" de Sánchez

De moment, Ciutadans ha aixecat els vetos als socialistes a comunitats i a ajuntaments. El partit taronja diu que la prioritat serà pactar governs amb el PP, però no es tanca a pactar amb socialistes si "reneguen" de Sánchez, fonamentalment en relació amb la política territorial.

Ho ha explicat el secretari general de Cs, José Manuel Villegas:

"Veurem si en algun lloc hi ha algú que renegui de les polítiques de Sánchez, que cregui que s'ha d'aplicar el 155 a Catalunya (···) Però el nomal serà que arribem a acords amb el Partit Popular"


A l'Ajuntament de Madrid, per exemple, tothom dona per fet el pacte de PP, Ciutadans i l'extrema dreta de Vox per desallotjar Carmena, però els socialistes diuen que no ho tenen tan clar. Aquesta era l'opinió del ministre José Luís Ábalos a TVE:

Ábalos: "A mi el que m'estranya de tota manera és que s'apressin en cantar victòria parlant dels interessos d'una formació ja comptant amb les altres dues. Això és el que m'estranya"

Periodista: "Té dubtes que no governarà a Madrid el Partit Popular?"

Ábalos: "Vull tenir-los"


Ningú vol parlar del que es coneix com un canvi de cromos: facilitar governs del rival en uns llocs a canvi de ser correspost amb la mateixa moneda en altres. Socialistes i Ciutadans s'ho podrien plantejar.

Un pacte entre vermells i taronges podria fer que el PSOE governés a llocs on ha guanyat, com la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, Aragó, Múrcia o algunes capitals. I, a canvi, el PSOE podria facilitar que Ciutadans governés a l'Ajuntament de Madrid o a Navarra.

 

Pedro Sánchez atenent als periodistes, a Brussel·les (EFE) 


Sánchez reclama a Cs i Podem que "reconsiderin" les estratègies

Des de Brussel·les, Pedro Sánchez, reclamava als partits que "reconsiderin" les seves estratègies després del resultat de les eleccions del 26-M. Concretament, ha demanat a Cs que tregui el "cordó sanitari" al PSOE i ha allunyat la possibilitat d'un govern de coalició amb Podem, això sí, sense descartar-ho.

"Insisteixo, tots hem de reconsiderar les nostres estratègies després del que ha passat el 26-M (···) Hem de pensar en el benestar dels ciutadans i en l'estabilitat institucional"


Sánchez ha dit que continuarà treballant encara amb "més convicció" després de les eleccions de diumenge per poder formar un govern "liderat pel PSOE, obert, progressista" i amb "independents". Ha afegit que mirarà que "comparteixin una orientació política determinada" i no el "carnet polític".

ARXIVAT A:
Comunitat de Madrid Cs PP PSOE Eleccions municipals 26M Eleccions autonòmiques 26M
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut