Catàstrofe agrícola: tota l'hortalissa i un 40% dels cítrics, perduts pels aiguats

Els agricultors del Baix Segura i l'Alt Vinalopó donen per perduda gran part de la collita pels aiguats de la gota freda, que ha afectat unes 150.000 hectàrees
Redacció Actualitzat
TEMA:
País Valencià

Ha arribat l'hora de fer recompte i de calibrar la magnitud del desastre al camp. Les fortes pluges caigudes durant l'episodi de gota freda han deixat un paisatge agrícola arrasat per l'aigua, especialment a la zona del Baix Segura i l'Alt Vinalopó, al País Valencià, on han resultat afectades més de 150.000 hectàrees de conreus.

 

 

Els agricultors estimen que en aquesta zona s'han perdut la totalitat del conreu de l'hortalissa (carxofa, patata, moniato, bròquil, coliflor i pastanaga, principalment) i un 40% de la producció de cítrics. La força de l'aigua ha arrancat arbres, ha fet destrosses en els accessos a les finques i ha afectat fins i tot embassaments. Les associacions agràries creuen que les destrosses suposen pèrdues d'entre 100 i 200 milions d'euros.

La força de l'aigua ha arrancat els arbres fruiters (CCMA)


L'àrea entre Benferri i La Matanza ha quedat especialment devastada per la pitjor gota freda dels darrers 140 anys. Els llauradors no se'n saben avenir, com el Juan Ortuño:

"Tinc 83 anys i és la primera vegada que he vist un desastre tan gran, això no es podrà arreglar"

 

Juan Ortuño, llaurador (CCMA)


Alguns dels municipis més perjudicats pels aiguats ja han començat a tramitar la declaració de zona catastròfica. És el cas d'Oriola i Redovà, que ja ho han sol·licitat formalment al govern espanyol en funcions. També altres municipis de Múrcia i Andalusia han fet aquesta petició.

A moltes poblacions, continuen les tasques de neteja i reconstrucció després de les fortes inundacions. Els equips d'emergències se centra ara a reparar el curs del riu per evitar nous desbordaments en els pròxims dies i també a restablir subministraments d'aigua, llum i telèfon. Un de cada deu habitants encara no té línia elèctrica.


Sis morts i un desaparegut

Mentrestant, continua la recerca de l'holandès de 66 desaparegut aquest diumenge a Dolores, arrossegat per l'aigua. L'altre home, també holandès, que estava desaparegut, ha estat trobat il·lès, per la qual cosa la xifra de víctimes mortals es manté en sis. 

ARXIVAT A:
País Valencià
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut