Alguns dels participants en la cadena humana a l'Ampolla (ACN/Mar Rovira)

Cadena humana a la badia del Fangar per alertar de la regressió del delta de l'Ebre

Centenars de persones es manifesten per demanar plans de dragatge que evitin que el delta perdi metres de línia de costa cada any
Redacció/ ACN Actualitzat

Més de 500 persones han fet una cadena humana aquest diumenge a la badia del Fangar, a l'Ampolla, per denunciar la regressió que pateix el delta de l'Ebre.

Els participants en la cadena humana han anat des de la punta del Fangar fins a la platja de Lo Goleró. Gairebé un quilòmetre de distància entre els dos punts que s'han omplert amb persones unint les seves mans, embarcacions, caïcs i plataformes pesqueres.

Ha estat un acte reivindicatiu organitzat pel Moviment de Lluita pel Delta de l'Ebre per reclamar plans de dragatge a la badia i que es protegeixi aquest paratge natural.

Els manifestants reclamen als governs català i espanyol que implementin ja el pla traçat per la Taula de Consens del Delta. Volen que s'apliquin mesures per mantenir l'actual línia de costa perquè, asseguren, el delta ja no pot retrocedir més.

Denuncien que cada any es perden entre 5 i 10 metres de línia de costa. El tancament progressiu de la badia provoca que cada cop hi hagi menys renovació d'aigua, hi ha menys fitoplàcton i es redueixi la producció de mol·luscos i ostres. Ho explica Jordi Bartomeu, portaveu del Moviment de Lluita pel Delta de l'Ebre:

"Perdem una mitjana d'entre cinc i deu metres de línia de costa a l'any, això significa que en un període molt breu podem arribar a perdre bona part del delta, la zona del Fangar és la més alta del delta, la qual cosa significa que una vegada l'aigua hi hagi passat, la regressió serà molt més ràpida."

En l'acció, que s'ha allargat durant més d'una hora, els participants han cridat lemes com "Lo delta diu prou! per denunciar que aquest paratge natural està "agonitzant".

(ACN/Mar Rovira)

Temporals, com els del Gloria o del Filomena, que cada cop són més habituals són molt perjudicials pel delta:

"Quan ve una catàstrofe com aquestes s'accelera molt més el tancament i estem amb l'ai al cor perquè, a més, veiem que l'administració no hi fa res", ha denunciat un dels manifestants.

Els alcaldes de l'Ametlla de Mar, de Deltebre, l'Ampolla o de Sant Jaume d'Enveja també han format part de la cadena humana. Exigeixen als governs català i espanyol una solució definitiva per a aquesta problemàtica del delta de l'Ebre:

"Ens preocupa moltíssim que no s'hagi fet res, en el cas del Prat del Llobregat s'han encès les alarmes i aquí encara no hi ha hagut cap solució", s'ha queixat Paco Arasa, alcalde de l'Ampolla.

( ACN/Mar Rovira)
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut