La protesta palestina s'està fent a l'edifici històric de la UB, a la plaça Universitat de Barcelona (Europa Press/Kike Rincón)

Futur incert de l'acampada propalestina a la UB perquè l'edifici serà seu electoral diumenge

Els estudiants veuen compatible mantenir la protesta durant el 12M i el rector diu que la decisió sobre si s'ha d'abandonar l'espai depèn de la Junta Electoral
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Universitat

L'acampada propalestina d'estudiants als jardins de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona continua aquest dimarts amb una cinquantena de tendes de campanya. Diumenge l'edifici serà un dels col·legis electorals del 12M i no està clar si s'hi podrà mantenir la protesta.

El portaveu del comitè estudiantil en solidaritat amb el poble palestí, Pablo Castilla, ha insistit que tot és compatible i que "de cap manera l'acampada pretén impedir el procés electoral". Per això, ha instat el rector a evitar "qualsevol intent de desallotjament".

Els estudiants han muntat tendes a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (Europa Press/Kike Rincón)

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha donat suport a l'acampada des del primer moment i aquest dimarts ha assegurat a Catalunya Ràdio que la decisió sobre si s'ha d'abandonar l'edifici històric el 12M correspon a la Junta Electoral i no a la universitat.

"Els col·legis electorals no depenen de la universitat, i la custòdia, l'ús, l'accés i la regulació depenen d'altres administracions. No és una qüestió que decideixi la Universitat de Barcelona."

Inicialment, els manifestants tenien la intenció de quedar-s'hi almenys fins dimecres, quan hi ha previst un claustre extraordinari a la UB on es presentarà una moció per exigir a la direcció que es posicioni a favor de l'alto el foc i trenqui relacions amb Israel i les empreses que li donen suport.

El rector de la UB ha negat que actualment hi hagi aquestes relacions, però els estudiants volen que el consell de govern assumeixi aquest posicionament. Per això, ja preveuen allargar la protesta almenys fins diumenge, tot i que cada dia decideixen en assemblea la continuïtat de l'acampada i les accions de protesta.

L'acampada d'estudiants es fa al claustre de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, que ha autoritzat la protesta (Europa Press/Kike Rincón)

Els convocants també denuncien la "complicitat" dels governs català i espanyol amb la situació que es viu a Palestina. En el cas espanyol, perquè "continuen comprant i venen armes i mantenint relacions econòmiques i polítiques amb l'estat d'Israel"; a la Generalitat li retreuen que no hagi trencat relacions "econòmiques, polítiques i diplomàtiques" amb Tel-Aviv.

Continuen les protestes als Estats Units

Els manifestants propalestins confien que aquí a Catalunya no es repeteixi la situació que s'ha viscut als Estats Units, on les massives protestes han deixat més de 2.000 detinguts, intervencions policials violentes i polèmiques, enfrontaments, vandalització d'edificis, i la suspensió i expulsió d'estudiants, entre d'altres.

En les últimes hores, estudiants propalestins de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts, el MIT, han tornat a ocupar la universitat després que els fes fora la policia. També hi ha hagut protestes a Harvard i es manté la tensió, les acampades i els desallotjaments en diversos campus del país.

 

ARXIVAT A:
Universitat Israel Guerra a Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut