El "viral" del Popap

Cançons que no diries mai que contenen un missatge polític

Després que una versió metal de "Els segadors" es fes viral, el "Popap" ha fet un recull de cançons que tots hem ballat o taral·lejat, sense ser conscients que contenien un missatge reivindicatiu
El grup nord-americà A Sound of Thunder ha fet una versió metal de l'himne d'"Els segadors"

El grup nord-americà A Sound of Thunder ha fet una versió metal de l'himne d'"Els segadors"

Els himnes són la màxima expressió musical del patriotisme i el nacionalisme, però la música pop pot ser tant o més reivindicativa. Inspirant-se en la versió metal de "Els segadors" del grup nord-americà "A Sound of Thunder", el "Popap" ha fet un recull de cançons que tots hem ballat o cantant, potser sense ser-ne conscients que cridaven a alçar els punys o a la denúncia.

"Zombie" - The Cranberries (1994)

La cançó va ser creada com a protesta per l'atemptat perpetrat per l'IRA a la ciutat anglesa de Warrington el 1993. Hi van morir dos nens de 3 i 12 anys i desenes de persones van resultar ferides. "Zombie" s'ha consagrat com un dels temes més populars de la banda irlandesa.

"99 red ballons" - Nena (1983)

Amb el títol original en alemany "99 Luftballons" ("99 globus"), la cantant alemanya Nena va popularitzar aquesta cançó de protesta contra la Guerra Freda i en favor de la llibertat. Es va convertir en un èxit mundial després de ser traduïda a l'anglès.

"El general Bum-Bum" - Belda & Sanjosex (2016)

Aquesta és una cançó tradicional, inspirada en Eugenio de Gaminde, capità general de Catalunya a finals del segle XIX, i protagonista d'episodis repressius com els que hi va haver a la Revolta de les Quintes de Gràcia.

De Gaminde va enviar l'exèrcit a les portes de Gràcia, llavors un municipi independent de Barcelona, i el va bombardejar durant sis dies. Va aconseguir sufocar la revolta, però amb un balanç de 27 morts i nombroses cases destruïdes.

Aquests fets del 1870 van quedar tan marcats en l'imaginari del catalanisme, que en la dècada dels anys vint, el músic Joan Llongueras va compondre amb ironia "El general Bum-Bum", que es va popularitzar ràpidament com a cançó infantil. Belda & Sanjosex la van recuperar i la van incloure al disc "Càntut".

"Born in the U.S.A." -  Bruce Springsteen  (1984)

La lletra d'aquesta cançó ha estat motiu de controvèrsia. Alguns seguidors del Boss la van entendre com un himne patriòtic i una exaltació del paper dels Estats Units, mentre els estudiosos de la música de Springsteen hi veuen una crítica a l'actuació del seu país durant la Guerra de Vietnam i el maltractament donat als veterans a la seva tornada.

"What's Going On" - Marvin Gaye  (1971)

La inspiració de la cançó va venir de Renaldo "Obie" Benson, membre del grup Four Tops, després que ell i el "tourbus" del grup arribessin a Berkeley, Califòrnia, el 15 de maig de 1969, conegut també com el "dijous sagnant".

Obie Benson va ser testimoni de la brutalitat i la violència policials al People's Park de Berkeley durant una protesta d'activistes contra la guerra.

Molt afectat per la situació, Benson va dir a al periodista Ben Edmonds que, quan va veure això, es va preguntar: "Què passa?" Una pregunta va portar a una altra i a la cançó: "Per què envien nens lluny de les seves famílies a l'estranger? Per què estan atacant els seus propis fills als carrers?" Marvin Gaye va posar veu a la tragèdia.

Belfast - Boney M. (1977)

La vocalista Marcia Barrett va plantejar al productor Frank Farian gravar la cançó "Londonderry", en honor a un històric comtat d'Irlanda del Nord.

El tema, que va ser rebatejat com a "Belfast", va obtenir gran popularitat a l'escena musical britànica. Era un missatge pacifista i polític davant la massacre que es vivia dia a dia en terres irlandeses.

"Born free " M.I.A. (2010)

Amb aquesta cançó, la cantant M.I.A. va voler denunciar l'assassinat d'homes tàmils per part de l'exèrcit de Sri Lanka. L'artista està molt conscienciada amb aquesta qüestió, ja que va arribar com a refugiada a Londres procedent precisament de Sri Lanka. A més, el seu pare era un activista tàmil.

"Born Free" no parla sobre una situació política concreta, però es va publicar enmig de la polèmica generada per la llei d'Arizona, que permet la detenció de qualsevol sospitós de ser immigrant il·legal.

"Beds Are Burning" -  Midnight Oil (1987)

"Beds Are Burning" és una cançó política que parla sobre el retorn de les terres als nadius australians pintupi, que van ser forçats a marxar del desert a assentaments.

"Mister Cabdriver" -  Lenny Kravitz (1989)

Kravitz va escriure la cançó després d'un incident amb un taxista. El tema denuncia el racisme i la discriminació, però amb sentit de l'humor.

ÀUDIOS RELACIONATS