Dia molt fred a Gurb

Si la Candelera riu, el fred és viu; a les portes d'una altra onada de fred

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Hem arribat a l'equador de l'hivern astronòmic i el fred tindrà continuïtat durant bon part d'aquest mes de fred. Per al dia de la Candelera hi ha moltes dites que la relacionen amb la durada del fred de l'hivern, a la vegada, hi ha tantes adaptacions com comarques tenim al país.

 

La setmana que ve serà ben freda

Les dites de la Candelera

Aquí en teniu unes quantes.

♦ Quan la Candelera riu, el fred és viu.

♦ Quan la Candelera plora, el fred és fora; tant si plora com si riu, ja ve l'estiu.

♦ Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si riu, som a l'estiu; plora o no plora, l'hivern és fora.

♦ Suplicant a la Candelera o deixant de suplicar, tres mesos d'hivern ens queden per passar.

♦ Per la Candelera el fred va enrere.

El que queda clar, en resum de totes, és que amb dia serè, el fred persistirà; i si plou, el fred no durarà, segons mostra la tradició popular.

Onada de fred a la vista

I sí, aquest cop coincidirà perfectament la Candelera amb l'onada de fred. No només s'espera fred, sinó que de cara a la setmana que ve s'albira una onada de fred que veurem si arriba a ser més intensa que la de la segona meitat de gener.

Una onada de fred que, de confirmar-se, podria arribar dimarts i acompanyar-nos fins a finals de setmana. El fred sembla molt clar que arribarà i caldrà veure la magnitud del fred. Mireu l'evolució del fred en el meteograma de Barcelona, on es veu la previsió de temperatura de 850 hPa, a uns 1.500 metres, la línia vermella, que serveix de referència per mesurar la magnitud del fred i la calor. La línia negra representa la mitjana.

 

La temperatura normal per a aquestes dates a 850 hPa a Catalunya és d'uns 3ºC. Fixeu-vos en el mapa següent, corresponent a dijous: partim de valors d'uns 5ºC que abracen tot el país. Durant el cap de setmana, la temperatura fins i tot pujarà. D'aquí que les temperatures al migdia siguin ben agradables durant aquests dies.

Mapa de temperatura a 850 hPa, dijous 2 de febrer (GFS-TVC)

Ara bé, la setmana que ve arrencarà amb un descens marcat de les temperatures. Mireu el model GFS preveu que evolucionarà la temperatura durant el cap de setmana fins a dilluns a la tarda.

 

 

Tindrem precipitacions?

Quedem molts dies i, si bé hi ha una alta probabilitat que el fred arribi, amb intensitat, pel que fa a la neu la fiabilitat és molt més baixa. Amb els mapes del mateix model GFS la resposta és que podem tenir una pertorbació mediterrània dimarts, com podeu veure a sobre, amb una cota de neu a voltant d'uns 500 metres.

Però altres models indiquen una fredorada seca. Veurem durant els pròxims dies l'evolució dels mapes del temps, però, d'il·lusió, no ens en falta.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut