Onades rècord de 40 metres associades a la borrasca Dennis

Els mesuraments de satèl·lit, i, per tant, fets a distància, ho situen entre Islàndia i Irlanda
Francesc Mauri Actualitzat

La tempesta Dennis, amb pressions al seu centre comparables a les d'un huracà de categoria 4 o 5, ha estat afectant de manera molt intensa la façana marítima atlàntica d'Europa i les seves illes. Des de la borrasca Braer, el gener del 1993, amb 913 hPa al seu centre, no s'havia arribat a pressions tan baixes com les de dissabte amb el Dennis i els seus 920 hPa.

 

Pressions tan baixes han estat les responsables de vents molt forts, que han superat els 150 km/h de manera habitual. El recorregut extens d'aquests vents ha provocat un onatge que ha assolit alçades rècord.

Els mesuraments an alta mar no són fàcils, tot i que venen de lluny. Durant el segle XX es van desplegar tretze vaixells estàtics a l'Atlàntic per mesurar les variables meteorològiques lluny de terra ferma. A mitjans dels anys 50 en van quedar nou per restriccions meteorològiques. El més proper a Espanya va ser el famós "barco K", que sovint apareixia en les informacions meteorològiques de ràdio i televisió. Mariano Medina, Eugenio Martín Rubio o Pilar Sanjurjo el citaven sovint. L'últim vaixell meteorològic va ser el Polarfront, conegut com a estació meteorològica M ("Mike"), a 66 ° N, 02 ° E, dirigit per l'Institut Meteorològic Noruec. Si haguéssim tingut en servei aquests vaixells, hauria estat l'embarcació India, situada al sud d'Islàndia, la que hauria mesurat les onades que ara s'han detectat.

En aquest cas, segons informa el servei de predicció oceànica de l'agència NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), un satèl·lit va mesurar mar endins, a l'oest d'Irlanda i sud d'Islàndia, una onada significant o mitjana de 19,5 metres. Això significaria una molt alta probabilitat d'alçades màximes a la zona uns centímetres per sota dels 40 metres.

Amb dades instrumentals directes al mar, la boia marítima més propera, anomenada K4, situada al nord-oest d'Irlanda, va mesurar ahir a la tarda una onada significant o mitjana de 12,8 metres i una màxima, en aquest cas estimada, de 24 metres. A l'oest de Brest, la denominada Brittany va empatar en els registres també ahir a la tarda.

Saint-Guénolé, França, ahir (Saint-Guénolé, França, ahir)

En el cas de Galícia, els registres d'onades significants van fregar a la boia Villano-Sisargas els 6,91 metres. La màxima hauria fregat els 13 metres.

VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut