Només calen uns segons per passar d'una riera seca a una rierada

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Els habitants de Sant Pere de Ribes i Sitges ahir a la tarda es van quedar encuriosits per com la riera de Ribes va passar de tenir la llera completament seca a baixar-hi un bon cabal d'aigua, sense haver plogut ni gota. Va ploure a l'Alt Penedès i l'aigua va baixar al Garraf.

Durant la tarda de dimecres, un ruixat intens i molt localitzat a l'entorn de Vilafranca del Penedès va descarregar entre 10 i 30 mm. Una aigua que, la que no va ser absorbida pel terra, per escorrentia va anar a la riera de Vilafranca, que després de passar pel congost de Canyelles va anar a parar a la riera de Ribes, per arribar al mar al cap de Grills, a Sitges, al costat de Terramar.

El fet de no caure gota al Garraf va fer que l'aigua de la riera de Vilafranca circulés vall avall sorprenent els habitants de les diferents urbanitzacions i de les poblacions de Sant Pere de Ribes i Sitges. Algunes persones curioses van poder seguir l'avanç de l'aigua per la riera, com va fer Gori Masip. Així es produeix una rierada. Un front d'aigua transforma en segons una riera seca en un torrent infranquejable.

 

La rierada és similar a la rovinada, però amb grans particularitats. Les rovinades són aigües denses, carregades de terra i de brossa de les lleres, amb gran cabal sòlid. També són aigües lentes, és a dir, que des que descarrega la pluja a la capçalera fins que arriba a les poblacions poden passar hores. Solen donar-se al pla de Lleida, tal com va passar el 3 de novembre del 2015 al riu Sió i que va provocar la tragèdia d'Agramunt.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut