El tornado més fort des del 1983 a la zona de Los Angeles

Alberto Alcántara Actualitzat

Califòrnia continua sent font de notícies meteorològiques, per la persistència de les pluges i per la formació de dos tornados aquesta setmana. Un, el que va afectar la localitat de Montebello, ha estat el més fort registrat a la zona de Los Angeles en els últims 40 anys. Va deixar un ferit lleu.

 

 

Tornado EF-1

El Servei Meteorològic Nacional (NWS) va catalogar el tornado de Montebello com a tornado de categoria EF-1, segons l'escala de Fujita millorada. És el segon esglaó d'una escala que va del 0 al 5, i que implica vents de fins a 178 km/h.
 


El tornado es va produir dimecres, abans del migdia, i va afectar una zona industrial. A banda de la persona ferida, es van produir danys en teulades de més d'una quinzena d'edificis, sobretot magatzems. Onze dels edificis van patir danys importants. Alguns arbres, cotxes o instal·lacions elèctriques també van patir desperfectes.

Tornado a Montebello, aquest dimecres(Raymond Rodríguez)

 

Tornado EF-0 a Carpinteria

El segon tornado de la setmana, cronològicament el primer, es va registrar dimarts a la localitat de Carpinteria. En aquest cas es va catalogar de categoria EF-0, amb vents de 120 km/h. Va causar danys a més d'una vintena d'habitatges d'un parc de caravanes.

 

Tornados inusuals

Els tornados són inusuals a Califòrnia, que en registra uns set per any de mitjana, segons l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA). La majoria dels tornados d'aquesta part dels Estats Units són petits i de curta durada, mànegues marines o trombes terrestres.

 

 

Aquestes trombes són menys intenses que els tornados derivats de les grans supercèl·lules convectives que es formen en zones més típiques dintre de l'anomenat "carreró dels tornados".
 

Una ratxa històrica de pluges

Aquests dos tornados han estat dos petits esdeveniments extrems dintre d'un període de gairebé tres mesos de pluja continuada, alimentada per l'arribada d'una dotzena dels anomenats rius atmosfèrics. En aquestes setmanes ha plogut tant o més que durant tot un any, amb registres superiors als 400 mm. La pluja ha provocat greus inundacions, però també ha omplert els pantans.
 

 

VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut