El supertifó Goni arriba a les Filipines com un dels més forts mai registrats en tocar terra

Alberto Alcántara Actualitzat

El tifó Goni ha tocat terra aquesta nit a les Filipines. A falta de confirmar les dades de vent, ha esdevingut un dels tifons més potents en tocar terra mai registrat, juntament amb el Haiyan, que també va tocar terra a les Filipines el 2013. El primer contacte de l'ull del tifó ha estat a prop de Bato, a l'illa de Catanduanes. El primer balanç parla d'almenys una desena de víctimes mortals, provisionalment.


Segons els informes de l'Administració de Serveis Atmosfèrics, Geofísics i Astronòmics del país asiàtic (PAGASA), el Goni (Rolly en la denominació de PAGASA)  hauria aterrat amb vents sostinguts de 225 km/h i ràfegues de fins a 310 km/h. Altres reports preliminars parlen fins i tot de vents de fins a 313 km/h a 315 km/h.


Les autoritats havien evacuat inicialment gairebé un milió de persones cap a terrenys més segurs, abans que Goni s'acostés a les províncies orientals de les illes.

 

En qualsevol cas, el Goni és un tifó potencialment molt destructiu. Per sort, es degrada molt ràpidament. A migdia, el Goni tenia la força equivalent a la d'un huracà de categoria 1. Durant les properes hores encara s'esperen "vents violents catastròfics i precipitacions entre intenses i torrencials".

 


Aquest és el recorregut previst pel centre de monitoratge de tifons del Pacífic Joint Typhoon Warning Centre (JTWC).

 


Les Filipines és veuen afectades per una mitjana de 20 tempestes tropicals i tifons cada any, que solen acabar amb collites, cases i infraestructures.

VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut