Dos dimoniets simultanis a Fraga, un fenomen curiós i inofensiu

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Hi ha fenòmens meteorològics ben curiosos i, a més, inofensius, com són els dimoniets, uns remolins de vent de petites dimensions associats a temperatures elevades i a l'existència de diferents capes d'aire amb diferent densitat. Dos dimoniets que van aparèixer ahir a la tarda a Fraga.

Tot i que no som a ple estiu, la calor dels últims dies a Fraga, amb màximes de 30 °C i el sol que hi ha lluït amb força, ha fet que el terra quedés completament eixut. Això, juntament amb aquesta diferència de densitat de l'aire a diferents capes, entre una capa d'aire freda en contacte amb el terra i una altra capa més càlida a sobre d'aquesta, ha creat el remolí de pols, anomenat dimoniet.

El dimoniet es fa clarament visible quan es forma en camps sense conreu, on el remolí de vent aixeca la pols de terra unes desenes de metres. Si observeu les imatges cedides per Juan Piera, s'aprecia que l'embut del remolí, en contacte amb el terra, és molt ample, amb un vent de rotació moderat. Normalment, com més estret és l'embut més elevada és la velocitat de rotació.

La majoria dels remolins no són perillosos --per això se'ls anomena dimoniets--, però en algunes ocasions poden tornar-se violents i aixecar objectes pesants.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut