Consells per afrontar el fred

Encarem uns 10 dies de fred intens a tot el país
Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Arriba la primera entrada d'aire fred amb cara i ulls de la temporada i, a més, es quedarà amb nosaltres fins a finals de mes.

El fred afectarà tot el país, amb temperatures molt per sota del que sol ser normal per a aquestes dates d'hivern, entre 4 i 6 graus. Un fred que sobretot serà ben viu a primera hora del matí, coincidint amb les temperatures més baixes del dia i on cauran per sota dels -5 ºC a bona part del nord del país i les glaçades arribaran a la costa.

Fred amb gebre a Roda de Ter (M. Àngels Roviró)

Consells davant el fred intens

Mentre es mantingui el fred ben viu, Protecció Civil aconsella mantenir-se informat de les previsions del temps i del trànsit, si es fan desplaçaments. Cal estar atents a les persones, familiars o veïns que es trobin en una situació de vulnerabilitat, especialment la gent gran.


A casa

- Feu un bon ús de la calefacció. Comproveu que hi ha prou ventilació a les estances on es facin servir estufes de combustió, sigui butà o llenya, per evitar intoxicacions o asfíxies.

A l'hora de sortir al carrer, vestiu-vos per capes, per adaptar-vos a l'espai on estigueu en cada moment.

En indrets molt freds i si viviu en cases aïllades, podeu mantenir un rajolí d'aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin. Si teniu sistemes de reg, tanqueu-los per evitar capes de gel que poden provocar relliscades.


Al carrer

Abrigueu-vos bé. Protegiu-vos cara i cap i respireu a través de la bufanda o d'un coll per evitar que l'aire fred entri directament cap als pulmons.

Eviteu els canvis sobtats de temperatures.
 

A la carretera

Aneu amb precaució davant de possibles plaques de gel que se solen formar a les obagues.

Eviteu circular si és possible durant la matinada i primeres hores del dia, que són les hores de més fred de la jornada.

Porteu el dipòsit de benzina ple i les cadenes per a les rodes. En cas de no haver-les posat mai, practiqueu abans de trobar-se en situació de necessitat.

Poseu la calefacció al cotxe i deixeu la finestra un pèl entreoberta per renovar l'aire.

Matí molt fred amb cotxe glaçats (Núria Astor)
ARXIVAT A:
Meteorologia
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut