Calefaccions i contaminació

La Xina es posa les piles però exagera en vendre aire net
Francesc Mauri Actualitzat

Dos països ja sumen el 40% de la població mundial. El primer ja és l'Índia, amb 1.425 milions de persones, i el segon, la Xina, amb 1.379 milions d'habitants. Només un dels dos sol ja és l'equivalent a tota la població de l'anomenat primer món o món occidental.

A la Xina, i concretament a Pequín, arriba la primera alerta per la imminència d'un episodi de contaminació. Es tracta d'una situació molt poc habitual, ja que, a aquestes alçades de l'estació freda, la brutícia a l'aire fa dies i setmanes que, en un hivern normal, ofega i mata la població.

Les autoritats xineses i fins i tot Greenpeace a la zona, han fet publicitat durant les darreres setmanes de l'aire net que vivia la capital durant la temporada freda que va començar la tardor passada. Tot plegat, gràcies a les accions encetades els darrers dos anys. de substitució de les calefaccions de carbó per gas natural.

L'anticicló hivernal que s'instal·la a l'Àsia en època freda implica fred intens i estancament total de l'aire als nivells baixos. Les boires i l'acumulació de contaminants són habituals durant dies i setmanes seguits en extenses àrees continentals del país.

A la Xina, el vehicle dièsel és molt i molt minoritari i això fa que l'emissió de partícules per part del sector automobilístic sigui relativament minsa. En canvi, una part importantíssima del funcionament energètic de les cases i de les indústries es fa amb la crema de carbons especialment bruts i contaminants. També hi són habituals els fuels i gasoils.

A les ciutats, els cotxes de benzina i les motocicletes elèctriques (la majoria), aporten poc a la contaminació de les zones urbanes. En canvi, les calefaccions i indústries en són les grans responsables.

Aquest hivern, Pequín pot presumir d'haver suprimit el carbó per calefactar 1 milió de persones i haver-lo substituït pel gas natural. També, de prohibir els carbons més bruts i només permetre els més nets. Recordem que el gas natural és el combustible menys contaminant dels no renovables o fòssils. Gairebé no emet partícules en cremar-lo, un 30% menys de CO2 i un 70% menys d'òxids de nitrògen. Tot i aquestes mesures, que, de ben segur, beneficien la qualitat de l'aire, certament no n'hi ha prou per netejar els aires urbans. El motiu caldria buscar-lo especialment en el tipus de situacions meteorològiques que, els darrers mesos, s'hi estan registrant.

VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut