Alarma per la presència del pitjor brot de mucílag mai registrat a Istanbul

Alberto Alcántara

Una part de la costa d'Istanbul ha quedat coberta aquesta setmana per una espessa capa blanca d'escuma i mucílag marí, una substància gelatinosa derivada de microalgues i fitoplàncton que redueix l'oxigen de l'aigua. Mai se n'havia vist un brot tan extens.

Mucílag a la mar de Màrmara (EFE)

Es tracta d'un fenomen natural que, a causa de l'escalfament global, pot esdevenir més freqüent i pot tenir greus conseqüències per a la vida marina, perquè causa la mort d'altres organismes, segons adverteixen els científics.

Aquesta capa de mucílag dificulta la pesca i el bany, malgrat que no és una substància tòxica per a l'ésser humà. Al cap d'un temps, la coberta arriba al fons marí. Estudis recents demostren que la capa té una profunditat de 25 a 30 metres.

Mucílag al mar de Màrmara (EFE)

Des de la Unió de Cambres d'Enginyers i Arquitectes de Turquia, avisen que l'escuma podria cobrir el mar tot l'estiu si no es prenen mesures urgents.

Una amenaça creixent

El mucílag natural es va documentar per primera vegada a Turquia el 2007, quan també es va veure en algunes parts del mar Egeu, prop de Grècia. Però aquest brot és el més gran registrat.

Una combinació de factors fan pensar que el fenomen pot esdevenir molt més freqüent: l'augment de la contaminació per aigües fecals al mar de Màrmara, a causa del creixement de la població d'Istanbul, i la pujada de la temperatura i el canvi en el pH de l'aigua del mar derivats de l'escalfament global. Aquests factors porten una sobreproducció de nutrients per a les algues.

Mucílag al mar de Màrmara (EFE)

La contaminació no ha deixat de créixer en els últims 40 anys. El mar de Màrmara s'estén al llarg de la costa sud d'Istanbul, des del Bòsfor fins al mar Egeu, està densament poblat i alberga nombroses indústries, però també absorbeix part dels residus que desemboquen al veí mar Negre provinents del riu Danubi, que travessa l'est d'Europa

Segons adverteix Ahmet Kahraman, president de Col·legi d'Enginyers Ambientals de Turquia,

"El mucílag es pot convertir en una cosa estacional. Una vegada que hem començat a veure-ho, probablement l'any que ve el veurem de nou, i el pròxim també, i l'altre. I cada any serà una mica més extens que ara. A llarg termini, cal controlar les fonts de contaminació. Cal protegir els afluents."



Intents de neteja

S'intenten eliminar els fangs amb xarxes, però els esforços fins ara  no són eficaços. El professor associat de la Universitat d'Istanbul Muharrem Balci afirma:


"Una solució duradora requereix una supervisió marina adequada, així com sistemes d'eliminació biològica i química per a les ciutats i zones industrials del mar."

 

En algunes zones de les ribes més afectades, el mucílag s'ha dissolt de forma natural, sense intervenció humana, però això confirma les investigacions més recents en el sentit que quan no es veu l'escuma a la superfície, les quantitats de mucílag a les profunditats del mar són encara molt més grans, amb el consegüent perill per a l'ecosistema marí.

Mucílag al mar de Màrmara (EFE)


Els biòlegs insisteixen que l'única solució és controlar la contaminació i alentir el canvi climàtic. Des de l'oposició al govern, reclamen a Erdogan que aprovi definitivament l'Acord de París del 2015, que té com a objectiu limitar l'augment de temperatura mitjançant la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i denuncien:


"El mar de Màrmara és un mar interior, però, per desgràcia, s'està convertint en un desert interior a causa de les polítiques ambientals equivocades."


Dimarts passat es va acordar establir una comissió parlamentària per investigar el mucílag.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut