El rei emèrit ha passat la Setmana Santa a Sanxenxo?

Una teoria viral ha difós la hipòtesi que Joan Carles I ha tornat durant les vacances, però no hi ha proves que hagi estat a Galícia
Enllaç a altres textos de l'autor

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat
TEMA:
Notícies falses

Aquest dilluns va aparèixer un fil de tuits amb una teoria que s'ha fet viral al llarg de la setmana. Segons una tuitaire, el rei emèrit Joan Carles I ha passat aquestes vacances de Setmana Santa a la localitat gallega de Sanxenxo. La teoria l'ha fer córrer precisament una veïna del municipi:

La teoria és versemblant però no hi ha cap prova

Com en qualsevol teoria que es fa viral, un dels principals motors perquè es faci gran i es difongui és que sigui versemblant i que es refereixi a una persona molt coneguda.

La teoria que Joan Carles pugui ser a Sanxenxo és versemblant d'entrada perquè l'emèrit ha dit diverses vegades que vol tornar a Espanya aviat. En segon lloc, perquè, quan no estava fugat, passava temporades a Sanxenxo, on participava en regates i es trobava amb amics seus.

També ha contribuït a animar els rumors la curiosa foto amb part de la seva família, que l'hauria visitat a Abu Dhabi. El fet que les cames de Pablo Urdangarín no apareguin en una de les fotos dona a entendre que algú l'ha manipulat.

A partir d'aquí, les teories que es podria haver posat un fons fals d'Abu Dhabi quan la foto havia estat presa, per exemple, a Sanxenxo no fan més que afegir llenya al foc.

Part de la família Borbó a Abu Dhabi

No hi ha proves que l'emèrit hagi vingut a Espanya

Malgrat tota aquesta rumorologia, els fets apunten que l'emèrit no ha tornat a Espanya aquesta Setmana Santa. La Casa del Rei, consultada per "La tarda de Catalunya Ràdio", va ser clara negant que l'emèrit fos a Sanxenxo.

"No tenim res a dir sobre rumors però us podem dir (sic), com a orientació, que és radicalment fals (que l'emèrit hagi tornat)."

Hores d'ara l'emèrit no forma part del que ara es considera la "família reial", i per això La Zarzuela assegura que no els correspon parlar-ne.

Pel que fa a la policia local, responent també a la trucada de "La tarda de Catalunya Ràdio", van negar estar al cas de la presència de l'emèrit a la població. Segons el cos, l'augment de la seguretat i els controls a Sanxenxo tenien a veure amb la Setmana Santa, que sempre propicia l'arribada de més visitants.

L'Ajuntament de Sanxenxo, per la seva banda, va oferir una resposta menys aclaridora:

"No tenim res a dir sobre els rumors sobre la presència del rei emèrit a Sanxenxo. L'Ajuntament de Sanxenxo mai no es pronuncia sobre la presència de personalitats de rellevància pública al nostre municipi."

En canvi, a preguntes d'Antena 3, el president del club nàutic de Sanxenxo, amic personal del monarca i armador del Bribón (el vaixell de l'emèrit), Pedro Campos Calvo-Sotelo, sí que va ser clar a l'hora de descartar que Joan Carles hagi estat a Espanya:

"M'agafa el riure quan sento aquests rumors. Tant de bo fos aquí però no és el cas."

Campos Calvo-Sotelo també deixa oberta la porta a la tornada de l'emèrit aquest proper mes de juny, quan se celebra en aquesta localitat gallega el Campionat del Món de vela, en què podria participar el Bribón.

Per tot plegat i sobretot per l'absència de proves clares de la presència de l'emèrit a Sanxenxo podem etiquetar aquest rumor sobre Joan Carles I com a FAKE.

ARXIVAT A:
Monarquia Notícies falses
ÀUDIOS RELACIONATS
EL MÉS ESCOLTAT
El més llegit

* Dades de les últimes 24h

Anar al contingut