L'escola, totalment de fusta, va quedar totalment destruïda en un bombardeig l'any 1938.

Un documental recupera la història de l'Escola del Mar gràcies al testimoni de diferents generacions

Un documental recupera la història de l'Escola del Mar, un centre considerat sempre a l'avantguarda pedagògica, promovent la participació i la formació ciutadana dels alumnes. El treball es fixa en els seus inicis, l'any 1921 al barri de la Barceloneta, i també en el període de la Guerra Civil. Testimonis de diferents generacions en són el fil argumental.
Actualitzat
"Érem dues germanes, i vam anar a l'escola petites. Jo no he anat a cap més escola, vuit anys he anat a l'Escola del Mar, fins al 36, el 36 va ser l'últim curs que vaig viure allà."  Tots els testimonis que surten són gent molt especial: la Rosa és una persona que no va estudiar però tot i això té una cultura molt vasta, i l'Isidre és una persona de 80 anys llargs, que estudia a la universitat.
"Allà feiem lluites de tot, no ens pegàvem, ni ens pegaven a nosaltres, allà no hi havia... els càstigs corporals no existien."

L'Escola del Mar, fundada el 1921 a la Barceloneta, va ser bombardejada el gener del 1938. Feta de fusta, va quedar totalment destruïda. Un documental realitzat per tres joves periodistes ha recuperat ara, a través del testimoni d'uns quants exalumnes, l'experiència d'una escola que va apostar per l'anomenada pedagogia activa.

"Això que ara parlen de les eleccions i tot això nosaltres ja ho fèiem, en aquells temps. Fèiem eleccions i votacions, cadascú tenia el seu color i el color que guanyava és el que es quedava els càrrecs, els que governaven la classe. Les lliçons anaven a càrrec dels professors, nosaltres era l'ordre."

Després del bombardeig, l'Escola del Mar va canviar d'ubicació, i al final es va instal·lar al Guinardó, on encara funciona. Aquest dissabte, el menjador de l'escola ha acollit la primera projecció pública d'aquest documental.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut