Torra als EUA: "Només la pressió internacional forçarà l'estat espanyol a negociar" 

El president de la Generalitat ha fet una conferència a la Universitat de Stanford
Redacció Actualitzat
TEMA:
Quim Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha pronunciat aquest dilluns una conferència a la Universitat de Stanford, a Califòrnia, convidat per l'Institut Martin Luther King.

El director d'aquest institut, Clayborne Carson, ha volgut deixar clar que no és partidari de comparar situacions, tot i que ha donat la benvinguda al debat i a la no-violència:

"Per tot el que he sentit del moviment de Catalunya, sembla que segueix els ideals de King de respectar la no-violència. Per bé que la idea del separatisme a ell l'hauria incomodat. I a mi també."

Clayborne Carson durant la presentació de la conferència de Quim Torra

Notícia relacionada: L'Institut Luther King diu que "s'ha distorsionat" la seva opinió sobre l'independentisme

 

L'interès geopolític de l'autodeterminació de Catalunya

Davant d'unes cent persones, Torra ha descrit Espanya com un Estat autoritari que reprimeix els drets civils i humans dels catalans.

Ha instat a la desobediència civil perquè, ha dit, la independència no pot esperar, i també ha apel·lat a la comunitat internacional perquè no s'oblidi d'un poble que considera oprimit:

"Per tornar a citar Luther King: 'Ara afrontem el fet que el demà és l'avui. Tenim al davant la urgència extrema de l'ara mateix.'"

"Només una mediació internacional convencerà l'establishment espanyol que la solució per a Catalunya s'ha de basar en la voluntat democràtica del seu poble. Només el poder de la pressió internacional forçarà l'estat espanyol a asseure's a la taula i negociar." 

"En aquest temps d'un autoritarisme creixent, defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya és d'interès geopolític per als Estats Units i per a Occident."

 

Notícia relacionada - Torra viatja als EUA: "Anirem on calgui per explicar la gravetat de la situació"


Rèplica del cònsol espanyol

Al torn de preguntes, s'ha aixecat el cònsol espanyol a San Francisco, Diego Muñiz, que ha replicat que la Constitució espanyola no permet la secessió.

També ha assegurat que des de l'arribada de Pedro Sánchez al govern les coses han canviat. Aquest cop, l'intercanvi amb Torra ha estat cordial i respectuós.

El cònsol espanyol a San Francisco, Diego Muñiz, ha replicat Quim Torra després de la conferència

Notícia relacionada: Torra planta l'ambaixador als EUA i en demana la dimissió pel "grau d'insult"

 

Entre els assistents, diversitat d'opinions: hi ha els que consideren que la petició de mediació internacional és una quimera, com és el cas de David Laitin, professor de ciències polítiques a Stanford:

"No tindràs mai una mediació si no tens un grup de països europeus aliats que considerin la teva causa com la correcta."

 

D'altres, però, com és el cas de l'exestudiant d'aquesta mateixa universitat Mark Wong-Vanharen, han recordat que el seu país també va passar per un procés similar:

"Els EUA es van fundar sobre la separació d'un altre país. Per què Catalunya no es pot separar també del seu país?"

Des de Stanford, Torra ha enviat un doble missatge: una petició d'ajuda al govern dels Estats Units, que difícilment trobarà resposta, i un desafiament al govern espanyol: si l'administració central espanyola es pensava que, després del 155, l'independentisme renunciaria a promocionar el seu projecte a l'exterior, aquest viatge està demostrant el contrari.

Notícia relacionada: Torra i Puigdemont demanen una mediació internacional en un article a "Newsweek"

ARXIVAT A:
Quim Torra Procés català Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut