Quim Torra, Laura Borràs i Josep Costa, aquest dimecres a Washington, quan han marxat del sopar de l'Smithsonian FolkLive
Quim Torra, Laura Borràs i Josep Costa, aquest dimecres a Washington, quan han marxat del sopar de l'Smithsonian FolkLive
Washington

Torra planta l'ambaixador als EUA i en demana la dimissió pel "grau d'insult"

La delegació catalana ha marxat del sopar previ a la inauguració de l'Smithsonian FolkLive mentre Pedro Morenés feia el seu discurs

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquesta matinada de dijous la dimissió de l'ambaixador espanyol a Washington, Pedro Morenés.

L'ha demanada perquè assegura que Morenés l'ha acusat de mentir sobre la situació catalana durant el sopar protocolari previ a la inauguració del festival Smithsonian FolkLive, en què Catalunya és cultura convidada. La delegació catalana ha abandonat la sala en senyal de protesta.

 

 

 

 

 

Segons Torra, Morenés l'ha titllat de mentider després que aquest, en el seu discurs, ha parlat dels presos polítics i del dret a l'autodeterminació de Catalunya.

L'exministre de Defensa del PP Pedro Morenés el va nomenar ambaixador a Washington Mariano Rajoy al març i, segons sembla, el govern de Pedro Sánchez ja en tenia previst el relleu.

 

Un cop a l'exterior, Torra ha demanat explicacions a Pedro Sánchez, i també la "dimissió immediata" de Morenés:

"Preguntar si el partit socialista, si el president espanyol, si el ministre d'Afers Exteriors d'Espanya comparteix aquest discurs de sis folis, que venia ja preparat i escrit, justament per titllar-nos de mentiders i per continuar falsejant la història del que està passant a Catalunya."

"Demano la dimissió immediata de l'ambaixador, perquè no em sembla que el grau d'insult al que avui s'ha arribat es pugui tolerar, es pugui acceptar, i per tant, m'agradaria que el govern espanyol fes pública també la seva protesta pel que ha succeït i que s'adoni de la gravetat de la situació política que viu Catalunya."

 

"Absolutament intolerable i ofensiu"

Posteriorment i a Twitter, Torra ha qualificat el discurs de Morenés d''absolutament intolerable i ofensiu cap al país" i cap a la Generalitat:

 


Acte privat sense periodistes

L'incident ha passat durant un sopar protocolari celebrat al Museu d'Història Afroamericana dels EUA i que era previ a la inauguració oficial del festival, que es farà aquest dijous.

Aquest dimarts ja s'havien evidenciat les tensions entre la Generalitat i l'ambaixada espanyola a Washington, amb pressions d'aquesta última perquè Torra es limités a parlar de cultura i folklore.

El sopar era un acte privat, en què no s'hi ha permès l'entrada de periodistes, malgrat que n'hi han entrat alguns, com és el cas d'una redactora de La Vanguardia.

El relat d'aquesta periodista i els d'alguns dels assistents, recollits per l'agència ACN i també a Twitter, permet reconstruir mínimament el que ha passat.

Discursos creuats

Abans de Morenés, Quim Torra ha fet un discurs curt centrat en el conflicte polític català i en què  ha reclamat per a Catalunya el dret a l'autodeterminació.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha destacat la primera frase del discurs de Torra: "El canvi mai es produeix sense pèrdua":

 


En el seu discurs posterior, força més llarg, Morenés ha assegurat que la situació política de Catalunya dins d'Espanya és "privilegiada", i ha qualificat de "propaganda" el discurs de Torra.

"Presoners a la seva pròpia comunitat"

També ha negat que els polítics independentistes en presó preventiva siguin presos polítics i ha assegurat que hi ha centenars de milers de catalans que "viuen amb por, presoners a la seva pròpia comunitat i que s'identifiquen com a catalans i com a espanyols."

Segons la redactora de "La Vanguardia" ha estat aquest el moment en què Torra s'ha aixecat i ha marxat. El gruix de la delegació catalana l'ha seguit, enmig de crits a l'ambaixador.

Ivan Besora, president d'Adifolk, l'Associació per a la Difusió del Folklore de Catalunya, ho ha explicat així:

"Quan l'ambaixador ha negat que a Catalunya hi hagi presos polítics, ha negat el discurs del president dient-li clarament que era de propaganda i que era falsa tota la situació que estem vivint a Catalunya, hem abandonat la sala darrere del president i de la consellera tots els actuants i tots els representants polítics de les diferents Diputacions de Catalunya."

 

 

ARXIVAT A:
Quim TorraPedro SánchezProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut