La Pujada de Sant Domènec, al Barri Vell de Girona, plena de visitants

La difícil convivència entre veïns i turistes en Temps de Flors

La popular exposició de flors als carrers de Girona se celebra des del 1954 i el nombre de visitants no para de créixer
Neus Santamaria Actualitzat

El privilegi de viure en ple Barri Vell de Girona es converteix per a molts veïns en una llosa durant la setmana de Temps de Flors. La Laia Claver ha decidit fer la maleta i els caps de setmana, quan no treballa, marxa de la ciutat.

"És sortir de casa i sentir-te estranger al teu barri. Hi ha pressupostos per grans festivals i dius, i la cultura de base? Estem anant cap a un model massiu de turisme."

Xifres enormes de visitants, i continuen pujant. En només 4 anys s'ha passat de 200.000 a 250.000, que han de conviure amb els 3.000 veïns del Barri Vell, que s'obren pas com poden. Com en Martí Marfà.

"Ens afecta la mobilitat i la logística quotidiana. Mentre hi ha Temps de Flors nosaltres dormim, criem, comprem, passegem, vivim, en definitiva."

Qui també pateix aquests dies són els repartidors. El Barri Vell està blindat i no s'hi pot circular. Jordi Franco ho descriu així:

"És un martiri, amb tots els carrers tancats, ens va fatal."

Fins i tot Protecció Civil ha posat en marxa un servei, els caps de setmana, per acompanyar veïns a casa seva, per fer-los passar enmig de la multitud, en definitiva. 60 persones ja l'han fet servir. I és que hi ha moments que les aglomeracions són tan grans, que han de tallar carrers.

Alguns carrers es converteixen en vies d'una sola direcció per garantir-ne la seguretat. Xavier Ribera és president de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil.

"Quan hi ha grans aglomeracions, pànic i el que vols fer és escapar i és perillós per tots els que hi són. La mateixa gent s'agobia d'anar tant a poc a poc, per evitar això tallen i que tinguin més espai."

Són 9 dies en què la ciutat arriba a tenir el doble de visitants que d'habitants. Però no tothom ho veu ni ho viu en negatiu, com Josep Maria Casanova:

"Jo ho trobo molt bé, tota la ciutat se'n beneficia és totalment positiu."

Sobretot per als negocis. Als bars, no es veu ni una taula lliure.

♦ Girona Temps de Flors, a "Espai terra"

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut