Sense notícies del fundador del gegant xinès Alibaba des que va criticar el govern

No se'n té cap notícia des de l'octubre, quan va criticar públicament el govern comunista de Xi Jinping en un acte a Xangai
Redacció Actualitzat
TEMA:
Xina

El parador d'un dels homes més rics de la Xina i fundador de la companyia electrònica Alibaba és un misteri. L'empresari xinès Jack Ma ja porta més de dos mesos sense donar senyals. Va desaparèixer del focus social a l'octubre, després de criticar públicament el govern comunista xinès i des de llavors els seus negocis no han parat de tenir problemes.

Professor d'anglès en els seus inicis, Jack Ma és sobretot conegut per haver aixecat el gegant asiàtic Alibaba, empresa que s'ha convertit en poc temps en un seriós competidor d'Amazon a nivell mundial.

Malgrat que va anunciar que es retirava de l'empresa el 2019 per dedicar-se de ple a la seva tasca filantropa, va mantenir un lloc en el consell de la companyia i va aprofitar que tenia més temps lliure per fer agosarades aparicions en públic.

Un discurs que no va agradar a Xi Jinping

El 24 d'octubre del 2020, però, va ser l'últim dia que es va poder veure l'empresari xinès públicament. En un acte a Xangai va pronunciar un discurs contundent criticant els reguladors nacionals, cosa que suposadament va indignar el president de la Xina, Xi Jinping.

Ma va reclamar reformes en el sistema financer xinès perquè ofegava la innovació. També criticava durament les pràctiques dels bancs del país asiàtic:

"Els bancs actuals continuen amb les pràctiques dels monts de pietat. Hipoteques i garanties, això és el que fan els monts de pietat."

Setmanes després, la filial financera d'Alibaba, Ant, havia d'entrar a borsa. Havia de ser la major oferta pública d'accions de la història, 35.000 milions de dòlars. Però un parell de dies abans de la transacció, Pequín la va suspendre al·legant causes majors.

L'oficina del grup Alibaba a Pequín, Xina (REUTERS/Thomas Peter)

Els problemes per Ma no acabaven aquí. Uns dies després, Pequín obria una investigació contra Alibaba per pràctiques monopolístiques. Els reguladors del mercat consideraven que les pràctiques d'Alibaba forcaven altres empreses a triar-los com a única plataforma de distribució. Només saber-se la notícia, Alibaba havia perdut un 8% del seu valor a les borses xineses.


Sense aparèixer en actes públics

Tot i els problemes de la seva empresa i les controvèrsies, no s'ha sabut res de Ma. De fet, al novembre havia d'aparèixer a l'últim episodi d'un concurs televisiu per a emprenedors on feia de jutge, però no ho va fer. Un portaveu d'Alibaba el va excusar per "un problema d'agenda" i va ser substituït per un altre executiu de la seva empresa.

Segons The Guardian, tampoc va comparèixer a la reunió de la Cambra de Comerç de Xangai, on ha pronunciat un discurs cada any des del 2016.

Malgrat tot, ni Jack Ma ni cap representant de la seva empresa encara no han fet cap comunicat oficial sobre la seva desaparició de les esferes públiques.

ARXIVAT A:
Xina
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut