Salut preveu vacunar al gener 175.000 persones, que estarien immunitzades al març

El departament que dirigeix Alba Vergés treballa en l'estratègia per immunitzar la població i ja ha comprat 10 milions de xeringues
Redacció Actualitzat
TEMA:
Covid-19

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que a finals de gener es podria començar a vacunar contra la Covid-19 a Catalunya, i s'han comprat 10 milions de xeringues per iniciar el pla de vacunació.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avançat que les primeres 175.000 persones que rebrien les dues dosis de la vacuna, la primera al gener i la segona al febrer, generarien la immunitat a mitjans de març del 2021.

El secretari de Salut Pública ha explicat que, sempre segons les dades que proporciona el Ministeri de Sanitat, la primera vacuna que arribarà serà la de la farmacèutica Pfizer, que ja té fabricades 50 milions de dosis. La meitat, 25 milions, són per a Europa, i el 10% corresponen a Espanya, 2 milions i mig de dosis. A Catalunya n'han d'arribar al gener unes 350.000.

"Quan tinguem 350.000 dosis, vacunarem 175.000 persones. I ens guardarem les 175.000 restants per al mes següent, a finals de febrer, per a la segona dosi, i pensem que no generarem immunitat en aquelles persones vacunades fins a mitjans de març."

Argimon ha explicat que s'hauria d'arribar a un 70% de vacunació, i ha calculat que això seria "durant el 2021" però no abans de l'estiu.

La consellera Vergés ha explicat que estan treballant "tota l'estratègia per a la vacunació al nostre país". "Un grup intern ho treballa des de fa setmanes en coordinació amb el ministeri. L'Estat diu que començarà al gener i nosaltres hem de fer estratègia per repartir-les", ha afegit.

Els 13.000 punts anunciats per Pedro Sánchez són els espais ja existents per a vacunacions, com els centres d'atenció primària. Segons Argimon, no tots aquest centres serviran per administrar la vacuna de Pfizer, que requereix que es mantingui a una temperatura molt baixa i personal especialitzat per manipular-la.

A Catalunya, hi ha més de 400 punts de vacunació, però caldrà determinar si s'utilitza la mateixa estratègia que amb l'actual campanya de la grip, és a dir, treure dels CAP les vacunacions. Un sistema més àgil, que aquest any ha permès vacunar més d'un milió de persones en un mes. Cal no oblidar que el personal sanitari, sobretot a l'atenció primària, està molt tensionat, i podria fer falta establir equips mòbils per poder-hi fer front.
 

Està previst que els primers a rebre la vacuna siguin els grups de risc, que, a banda de la gent gran, també inclouen el personal sanitari, entre d'altres.

Hi ha altres vacunes per les que la UE ha apostat. En total, a Espanya li corresponen 90 milions de dosis, uns 17 milions de les quals, seran per a Catalunya.

Quan es disposi de més d'una vacuna no es podrà triar. A més, encara genera dubtes, segons l'última enquesta del CIS, només un 37% dels espanyols estarien disposats a posar-se-la.

Argimon ha avisat que fins que les vacunes i les dades d'immunitat no estiguin prou esteses caldrà mantenir l'alerta. És optimista de cara a l'any que ve però pronostica un "hivern difícil".

"Serà un hivern que no serà normal. La primera immunitat la tindrem a finals de març; la segona remesa, a mitjans d'abril. Serà un hivern difícil, de mascareta, de distància... Tindrem toc de queda per setmanes o mesos, i la idea és anar-ho veient dia a dia, partit a partit... Algun dia farem net."


Argimon també ha recordat: "Quan comencem a fer net hem de pensar a recuperar les nostres llibertats." Això per evitar la temptació de governar amb "determinats tics".

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Salut Vacunes Desescalada Confinament Toc de queda
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut