Una dona vacunant-se de la grip a Can Comamala de Sant Vicenç dels Horts (ACN / Àlex Recolons)

Resposta massiva de vacunacions contra la grip, que creixen un 26% respecte a l'any passat

La ciutadania respon a la demanda de Salut en un any en què la vacunació és més necessària que mai per la Covid-19
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Com que aquest any les grips estacionals han de conviure amb la Covid-19, el Departament de Salut demana amb la campanya #Capfred que especialment les persones de risc es vagin a vacunar de la grip. La ciutadania ha fet cas de la crida i ja s'han posat un 26% més de vacunes que en el mateix període de l'any passat o, el que és el mateix, 192.000 dosis més, per arribar ja a les 942.000 en total.  

El Departament de Salut ha gairebé duplicat les dosis a subministrar, aquest any 2 milions.  A més s'han habilitat 635 espais externs al CAPs com centres cívics, biblioteques i casals per poder dur a terme la vacunació.

La campanya de vacunació va especialment dirigida a totes les persones amb algun problema de risc, com les persones més grans de 60 anys amb problemes de salut crònics, les embarassades o els professionals sanitaris. És fonamental que es vacunin per evitar la malaltia i la coinfecció amb la Covid-19.

Sílvia Roure, adjunta de gerència del CAPSBE, explica que han notat l'augment de vacunació també entre els joves:

"Nosaltres hem notat l'augment en pediatria amb patologia crònica, a qui la vacuna de la grip està indicada, i els joves també amb patologia crònica, que els altres anys eren els que ens costaven més".


La grip i la Covid, fàcils de confondre

Les dues malalties presenten una simptomatologia similar i, a més, diversos estudis apunten que la vacunació contra la grip podria associar-se a un menor nivell de gravetat i de mortalitat per coronavirus. És el cas de l'estudi publicat pel British Medical Journal, que afirma que si es tenen les dues malalties alhora la probabilitat de morir es duplica.

 

D'altra banda, com menys persones agafin la grip, la pressió assistencial del centres sanitaris del país també disminuirà i això ajudarà els sanitaris a poder-se centrar en els casos de coronavirus. Així ho explica Cristian Llàcer, director del CAP Casc Antic:

"El que volem evitar és que s'ajuntin les dues coses. Quan vingui l'època de la grip, la simptomatologia és molt semblant i amb la gent que estigui vacunada podem descartar una cosa. I evitar que hi hagi les dues patologies juntes. No sabem què passarà perquè no coneixem la Covid, i no sabem què passaria amb una coinfecció amb la Covid i la grip".

 

Centres alternatius de vacunació

Per evitar l'aglomeració en els CAPs, s'han habilitat espais alternatius per fer la vacunació de la grip, en total 635 espais nous propers als centres d'atenció primària.

Els dispositius són espais públics com centres cívics, casals o biblioteques, però també poden ser Àrees Sanitàries Bàsiques del Sistema Sanitari d'Emergències. En aquests espais hi treballarà el personal propi del CAPs amb personal administratiu. 

El cirector del CAP Casc Antic, Cristian Llàcer, explica que els ha anat bé treure les vacunes del centre per així "evitar aglomeracions a les sales d'espera i disminuir el risc de contagi".

Al seu torn, Sílvia Roure, adjunta de gerència del CAPSBE, diu que aquesta mesura "l'han aplicat per intentar evitar que els pacients es barregessin entre simptomàtics o els que puguin ser susceptibles de patir la Covid".

 

Problemes amb les cites

Els primers dies de campanya, alguns usuaris van tenir problemes per demanar cita prèvia, o es van quedar sense vacuna perquè s'havien esgotat les dosis disponibles en els seus centres. Els problemes ja s'han resolt i s'han pogut reprogramar totes les cites. 

Perquè tothom qui vulgui tingui la possibilitat de vacunar-se, aquest any la campanya de vacunació durarà més de 2 mesos, fins al 15 de setembre. D'aquesta manera, el Departament de Salut vol donar més marge a la gent perquè es vagi a vacunar i aconseguir el màxim de vacunacions possibles. 

Les persones considerades de risc que es vulguin vacunar han de contactar amb el seu CAP de referència de manera presencial o per telèfon i demanar cita prèvia. També poden fer el tràmit per internet a través del canal habilitat al portal de la Generalitat. 

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Salut Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut