PP i Cs pacten a Madrid sense Vox (EFE)

PP i Cs pacten 155 mesures a Madrid i prescindeixen de Vox

El pacte de PP i Cs no té prou suports i necessita el vistiplau de Vox, que exigeix un pacte a tres bandes que Cs rebutja
Redacció Actualitzat
TEMA:
Comunitat de Madrid

Laberint sense sortida a la Comunitat de Madrid on en menys de 48 hores s'ha de fer un ple d'investidura que, per ara, no té prou suports.

PP i Cs s'han reunit aquest dilluns i han tancat un acord de govern de coalició que conté, no casualment, 155 punts i preveu que la candidata popular, Isabel Díaz Ayuso, quedi al capdavant del govern autonòmic. Díaz Ayuso insisteix que les peticions de Vox apareixen a l'acord:

"Un acord que es tradueix en 155 mesures, evidentment amb un gest aquest número. La nostra idea és tenir un sí de Vox perquè és el punt que ens falta. Ens hem assegut amb les dues formacions, amb ells també, hem accedit a les seves peticions."

 

PP i Cs s'han repartit la presidència i la vicepresidència de Madrid

 

L'acord de govern per a la comunitat de Madrid 2019-2023 ja inclou el repartiment de les conselleries, set per al PP i sis per Cs. En el punt 147, el pacte aborda la suspensió de l'autonomia a Catalunya a través del 155.

"Defensem des de la Comunitat de Madrid la unitat d'Espanya (...) Exigim la utilització de tots els instruments del nostre Estat social i democràtic de Dret per fer front al separatisme (...) inclosa l'aplicació de l'article 155 en cas que el Govern de la Generalitat segueixi sense acatar les lleis i els requeriments dels òrgans judicials i constitucionals."

 

En tot cas, PP i Cs sumen 56 vots, un nombre insuficient per aconseguir la majoria al parlament madrileny. Els escons de Vox són imprescindibles, però la formació d'Abascal exigeix una programa únic comú que Cs rebutja.

Rocío Monasterio, líder madrilenya del partit de Santiago Abascal, ha qualificat el pacte entre PP i Cs de "vergonyós".

 

 

Rocío Monasterio considera "vergonyós" l'acord de PP i Cs (EFE)

Abascal exigeix una trobada a tres bandes per arribar a una solució no només al govern de Madrid, sinó també a Múrcia:

"Cridaré els líders del PP i de Cs, Pablo Casado i Albert Rivera, per dir-los que personalment tenim el deure de reunir-nos els tres com més aviat millor."


Sense el suport de Vox, la investidura de dimecres a l'Assamblea de Madrid serà fallida, com ja va passar dijous passat amb Múrcia.

Ciutadans insisteix que no negociarà amb el partit d'extrema dreta. Ignacio Aguado, que segons el pacte assumiria la vicepresidència, assegura que bloquejar la investidura de Díaz Ayuso seria una "irresponsabilitat":

"No tindria per tant cap inconvenient a seure amb els dirigents de Vox per explicar-los aquest acord. Vox està a temps de permetre que aquesta investidura es produeixi. Si bloquegés aquesta investidura, insisteixo una vegada més, crec que seria una irresponsabilitat."

 

El pacte entre PP i Cs serà fallit si Vox no s'hi suma


155 mesures i coincidències amb Vox

El pacte programàtic signat entre PP i Cs inclou concessions a les peticions inicials de Vox sobre diversos temes, com el control paternal de l'educació, la immigració i el foment de la natalitat, el control del turisme sanitari o de la immigració il·legal. El PP també obre la porta a revisar les lleis del col·lectiu LGTBI en alguns punts.

En matèria econòmica, l'acord se centra en la baixada d'impostos, com demanava Vox.

"Continuarem amb la política de baixada d'impostos alliberant recursos per a que els ciutadans puguin consumir, estalviar i invertir mes i així, generar activitat i ocupació."


En el compromís que al juny exigia Vox anomenat "Tres condicions, tres principis", la baixada d'impostos era el primer punt:

"Eliminar o baixar tots els impostos existents a la Comunitat de Madrid, sense elevar el deute, desmuntant partides de despesa pública ineficaç."

 

Sobre el sistema sanitari, en el pacte entre PP i Cs apareix la revisió de l'actual estructura del sector públic "eliminant els organismes que no responguin a criteris d'interès general, eficàcia i eficiència i suposen una duplicitat de competència"

En educació el pacte del PP i Cs defensen el dret de les famílies madrilenyes a escollir l'educació dels seus fills, en centres públics, privats o concertats i garanteixen la llibertat dels pares a educar els fills "segons les seves conviccions morals". En el document de Vox també esrecalcava el dret dels pares a educar als fills "segons les conviccions morals".

 

Friccions amb Vox

En altres punts, el pacte entre PP i Cs d'aquest dilluns no recull els plantejaments de Vox. Per exemple, pel què fa al pla per radicar la violència masclista i no la "violència intrafamiliar" com prefereix anomenar-ho Vox. De fet, va ser un dels punts innegociables perquè Vox donés suport als pressupostos a Andalusia al juny.  

Sobre el col·lectiu LGTBI, Vox demanava derogar els articles de la legislació madrilenya sobre LGTBI-fòbia i transexualitat que "atemptin contra les llibertats dels pares a educar als seus fills segons els seves conviccions morals". Aquest punt no està inclòs en el pacte de governabilitat entre PP i Cs, però els populars sí que s'han compromès a revisar les lleis LGTBI sobre, per exemple, les xerrades a les escoles, perquè "són qüestions que no convencen la gent".

 

Les 155 mesures pactades pe... by on Scribd

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions autonòmiques 26M Cs PP Vox Comunitat de Madrid
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut