PP i Cs assumeixen dir "violència intrafamiliar" a canvi del suport de Vox a Andalusia
El suport del partit d'extrema dreta li permetrà a PP i Ciutadans tirar endavant els comptes a Andalusia
PP i Cs assumeixen dir "violència intrafamiliar" a canvi del suport de Vox a Andalusia
Sevilla

PP i Cs assumeixen dir "violència intrafamiliar" a canvi del suport de Vox a Andalusia

El suport del partit d'extrema dreta li permetrà a PP i Ciutadans tirar endavant els comptes a Andalusia

Redacció Actualitzat
TEMA:
Andalusia
El president andalús, Juanma Moreno, i el portaveu de Vox, Alejandro Hernández (Efe)

Vox ha retirat en l'últim moment l'esmena a la totalitat als pressupostos d'Andalusia del govern del Partit Popular i Ciutadans per al 2019 i permet que s'iniciï la tramitació del projecte de llei. El partit d'extrema dreta ha aixecat el veto després d'arribar a un acord amb el PP i Cs, que inclou mesures com la substitució del terme "violència de gènere" per "violència intrafamiliar".

Les negociacions entre el govern andalús i Vox s'han mantingut durant sis dies en què el líder de Vox, Santiago Abascal, ha pressionat PP i Ciutadans per aconseguir un acord i retirar l'esmena que hauria tombat els comptes andalusos.

L'executiu andalús i Vox haurien arribat a un principi d'acord al matí però han anunciat la retirada de l'esmena en mig del debat de totalitat al parlament, només dues hores abans de la votació. El portaveu de Vox, Alejandro Hernández, ha justificat la retirada del veto:

 

"Fem allò que creiem millor per a Andalusia. És una aposta que fem per a una Andalusia viva dins d'una Espanya viva."

 

Susana Díaz, presidenta del grup parlamentari socialista en el Parlament andalús (EFE)

 

Mesures imposades per Vox

L'acord inclou mesures que es posaran en marxa en el pressupost del 2019 i altres el 2020. S'ha pactat l'eliminació de la transversalitat de gènere, un pla d'infraestructures judicials i un acord per crear un òrgan que coordini les forces de seguretat per al seguiment de la immigració il·legal. També s'ha pactat la posada en marxa d'un telèfon d'atenció a la víctima de "violència intrafamiliar", un servei d'atenció a dones embarassades amb dificultats i limitar les accions de la memòria històrica a fer actuacions en fosses i el banc d'ADN.

El portaveu de Vox ha donat la mà al president de la Junta d'Andalusia, el popular Juanma Moreno, i al vicepresident de Cs, Juan Marín, després del seu discurs. Un gest que ha provocat una ovació irònica de la bancada socialista. Marín ha agraït a Vox la retirada de l'esmena en favor de l'"estabilitat" d'Andalusia:

 

"Totes les conselleries de Ciutadans i del PP han negociat amb Vox. Amb la resta de forces polítiques hem tingut aquesta disposició però malauradament el Partit Socialista i Endavant Andalusia no han volgut entrar en el diàleg ni en la negociació."

 

Mario Jiménez, del PSOE, ha exigit aclariments sobre les contrapartides pactades amb Vox per retirar l'esmena i ha advertit que Vox farà igual a altres comunitats:

 

"Aquest model iniciat a Andalusia es reproduirà a la comunitat autònoma de Madrid, de Castella i Lleó... Hem estat la moneda de canvi. Quan la ultradreta ha aconseguit el que volia, han autoritzat que aquesta esmena a la totalitat es retiri i que Andalusia pugui comptar amb un pressupost."

 

La quantitat total del pressupost andalús ha quedat fixada en 36.495 milions d'euros, un 5% més que els del 2018. Ara, els pressupostos es remetran a la comissió d'Hisenda del Parlament andalús perquè prossegueixi la seva tramitació amb el debat d'esmenes parcials. Serà votat per a la seva aprovació, o no, el 17 i 18 de juliol.

 

Acord entre PP, Cs i Vox pe... by on Scribd

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Vox PP Cs Andalusia
Anar al contingut