El candidat a la presidència de Múrcia, Fernando López Miras
Cartagena

Fracassa la investidura del candidat del PP a Múrcia pel no de Vox

Vox s'ha aixecat de la primera reunió a tres bandes amb PP i Cs i ha donat per trencades les negociacions per formar govern a Múrcia

Actualitzat

Al Parlament murcià, a Cartagena, Vox ha votat en contra, en primera i segona volta, de la investidura de Fernando López Miras i ha impedit que el candidat popular sigui reelegit president de la comunitat.

Després de la negativa en la primera votació, Vox ja havia assegurat que seguiria bloquejant la majoria simple que necessitava Miras per ser investit.

Vox hi ha votat en contra després d'aixecar-se, al matí, de la primera reunió dels tres partits. Representants de Vox, PP i Cs s'han trobat a l'Assemblea Regional de Múrcia per intentar arribar a un acord sobre el govern de la comunitat. La primera reunió a tres bandes entre els tres partits ha durat només cinc hores, fins que els negociadors de Vox s'han aixecat de la taula.

Vox ha abandonat la reunió i s'ha oposat a votar a favor del candidat del PP a la presidència de la Comunitat, Fernando López Miras. Ha estat una reacció per les declaracions que ha fet al matí el partit taronja segons les quals "no firmaria cap document" amb Vox.

En nom de Vox, Luis Gestoso abandona la reunió amb PP i Cs

La trobada havia començat a primera hora del matí amb la presència del secretari general del PP, Teodoro García Egea, el responsable de negociació de Ciutadans, Miguel Garaulet, i els representants de Vox, Luis Gestoso i Pascual Salvador. La reunió era clau perquè Vox l'hi exigia a Cs feia setmanes per arribar a un acord i facilitar els governs de Múrcia i de la Comunitat de Madrid.

Ciutadans s'hi havia resistit per evitar la foto amb Vox i PP, sobretot després de les advertències del president francès Emmanuel Macron, que ha amenaçat de trencar relacions si pacta amb l'extrema dreta.

 

El candidat del PP a la presidencia de Múrcia, Fernando López Miras, saluda Juan José Liarte, de Vox


Vox exigeix signar els acords

Després de deixar la reunió de Múrcia, Luis Gestoso, ha justificat la marxa perquè exigeixen tenir per escrit els pactes per assegurar que es compleixin.

 

"S'ha de tenir una garantia i un acord programàtic que garanteixi que no es desviaran de les línies firmades."

 

Tot i això, Gestoso insisteix que hi ha propostes "molt semblants" entre els tres partits.

 

"Volem arribar a un acord, els tres partits tenim molts punts en comú. Hi ha moltes coses de Ciutadans amb què nosaltres no estem d'acord i nosaltres tenim punts amb què ells no estaran d'acord."

 

Vox assegura que s'han aixecat de les negociacions quan començaven a discutir les "línies vermelles", però que ja havien acordat temes fiscals, incentius familiars i polítiques socials. El partit d'extrema dreta, en la línia dels insults d'aquest dimecres a les xarxes, retreu a Ciutadans que "volen donar el govern al PSOE i busquen l'excusa de Vox".

Per reprendre els negociacions amb PP i Cs, Vox posa com a condició que les tres bandes firmin tot el que quedi acordat.

 

Ciutadans, en contra de firmar res amb Vox

Miguel Garaulet, del partit taronja, ha explicat que s'han reunit amb Vox per explicar-los les 72 iniciatives de l'acord entre Cs i el PP i comprovar, amb els 24 punts d'acord amb Vox i el PP, que "hi havia un 85% de coincidència". Ciutadans considera que Vox hauria de donar suport al seu acord perquè inclou els seus punts, sense necessitat de firmar cap document.

 

"Ens hem assegut amb ells perquè és el que volien, se sentien ignorats i insultats."


Garaulet considera que "el millor" per a la regió de Múrcia és que governi el PP amb Ciutadans i, per això, "no entén" la negativa de Vox a votar a favor de López Miras, el candidat popular a presidir la comunitat.

 

El secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea

 

El PP defensa l'acord a tres

Vox, PP i Cs coincideixen en més del 95% dels punts a negociar a Múrcia, segons els populars. Per aquest motiu, el PP demana a Vox i Cs que tornin a la taula de negociació. El portaveu popular a la reunió, José Miguel Luengo, ha demanat "culminar l'acord de governabilitat":

 

"No hi ha cap argument de pes per explicar a la societat que Fernando López Miras no sigui el president."

 

Luengo considera que el més complicat era que Cs i Vox s'asseguessin junts en una taula de negociació i que, un cop aconseguit això, només falta resoldre el tema de les firmes del document programàtic, que ja està en l'última fase de redacció, segons els populars.

ARXIVAT A:
Eleccions autonòmiques 26M
Anar al contingut