Una de les entrades s'ha fet al Prat de Llobregat (Mossos d'Esquadra)

Operació contra el grup neonazi Combat 18 amb 16 detencions, 11 a Catalunya

Els Mossos i la Policia Nacional han fet entrades en sis municipis catalans i també a Madrid, Lugo, Toledo i Màlaga
Redacció Actualitzat
TEMA:
Mossos d'Esquadra

L'operació dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional aquest dimarts contra el grup neonazi Combat 18 ha acabat amb 16 detinguts, 11 dels quals a Catalunya. L'objectiu ha estat escapçar la seva branca espanyola i el projecte neonazi que, segons la policia, pretenia desplegar a tot l'Estat

Ha estat després de diverses entrades i escorcolls en diferents municipis catalans i també de Madrid, Lugo, Toledo i Màlaga. En el cas de Catalunya, s'han fet 10 escorcolls en sis poblacions i a totes elles hi ha hagut algun detingut: dos a Barcelona, dos a Lloret de Mar, dos al Prat de Llobregat, dos a Mollerussa, os a Sentmenat i un a Sant Boi de Llobregat.

La investigació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Manresa, ha determinat, segons informa la policia, la militància a Combat 18 dels detinguts, així com la seva relació amb membres del grup a altres països, tant d'Europa com de Sud-amèrica.

Organitzaven reunions per captar militants, feien productes de merchandising per finançar-se, haurien intentat tenir armes de foc i planificaven "accions violentes contra persones i béns", diu el comunicat dels Mossos.  

També se'ls atribueix la difusió a Internet i en grups de missatgeria instantània, entre d'altres, de discursos d'odi per motius racistes, antisemites, LGTBI-fòbics, xenòfobs i ideològics, el que la policia qualifica de proselitisme ultradretà.
 

Què és Combat 18?

Aquesta organització criminal pren la xifra 18 de la primera i vuitena lletra de l'alfabet -A d'Adolf i H de Hitler-, es va originar al Regne Unit el 1992.

Posteriorment, es va estendre per diversos països, entre els quals Espanya o Alemanya, on va ser prohibit el 2020. Un any abans, un dels seus membres va assassinar a trets a casa seva del polític alemany Walter Lübcke, conegut per les seves afirmacions en suport a les persones migrants.

Poc després, també van matar dues persones en un tiroteig a la sinagoga de Halle, a l'est del país.

El Canadà també té el grup neonazi inclòs a la seva llista d'organitzacions terroristes. Va ser després que, el març del 2019, un tiroteig en dues mesquites de la ciutat de Christchurch, a Nova Zelanda, va deixar una cinquantena de morts. L'únic atacant va ser un home de 28 anys radical d'ultradreta.

ARXIVAT A:
Policia Nacional Mossos d'Esquadra
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut