Obama ha participat en una trobada amb joves francesos i alemanys a Estrasburg. (Foto: EFE)

Obama considera "més probable" que Al-Qaeda cometi "atemptats més greus" a Europa que als EUA

Aquest vespre ha començat a Estrasburg la cimera de l'OTAN. El tema central serà la futura estratègia a l'Afganistan. Però hi ha altres qüestions sobre la taula, com l'elecció d'un nou secretari general o la formalització del retorn de França al comandament militar. En una roda de premsa posterior a la trobada entre Obama i Sarkozy, el president nord-americà ha insistit que s'han d'enviar més tropes a l'Afganistan i ha advertit que Europa té més números que els EUA de ser objectiu d'Al-Qaeda. Responent a la crida, Espanya enviarà 12 soldats que s'afegiran als 778 efectius espanyols que ja hi ha a l'Afganistan. La vicepresidenta De la Vega ha descartat, però, que s'hi enviïn més tropes a l'agost per a les eleccions.
Actualitzat
El president estatunidenc, Barack Obama, ha considerat que és "més probable" que l'organització terrorista Al-Qaeda sigui "capaç" de portar a terme "atemptats més greus" en territori europeu que als Estats Units a causa de la "proximitat", i alhora ha instat els països europeus a actuar juntament amb Washington a l'Afganistan.

Durant la conferència de premsa conjunta amb el president francès, Nicolas Sarkozy, Obama ha aprofitat per agrair públicament a França el seu lideratge a l'Afganistan i ha insistit que "no es tracta d'una missió americana, sinó que es tracta d'una missió de l'OTAN, una missió internacional".

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat durant la reunió que ha tingut a continuació amb joves europeus, especialment francesos i alemanys, a Estrasburg. A la trobada, Obama ha subratllat que tot i que George W. Bush ja no és el president dels Estats Units, "Al-Qaeda segueix sent una amenaça" i ha reconegut que derrotar-la és "un repte difícil".

"No perquè Barack Obama sigui president tot sortirà bé", ha afegit, insistint que, de cara als que opinen que si es canvia la política envers els musulmans i "som més respectuosos" les relacions milloraran, això "no és així". Tot i això, ha reconegut que "és veritat que hem de canviar la nostra conducta" i que "hem de treballar dur per la pau entre palestins i israelians", però, ha afegit, "també és cert que aquesta organització mata persones innocents i s'empara amb una ideologia distorsionada".

En aquest punt ha defensat la nova estratègia de Washington per a l'Afganistan, en què el component civil i d'ajuda al desenvolupament tindran més importància, de la mateixa manera que la cooperació ho fa amb el veí Pakistan, i ha dit que treballaran amb els seus socis europeus en aquest sentit. Però, ha previngut que "Europa no hauria d'esperar que els Estats Units ho resolguin tot, perquè es tracta d'un esforç conjunt ja que és un problema de tots".

A la trobada amb els joves, el president nord-americà ha criticat certs comportaments del nostre continent quan ha afirmat que "a Europa hi ha un antiamericanisme fàcil que pot portar a l'odi". I és que, segons l'inquilí de la Casa Blanca, "hi ha hagut un temps en què els europeus han culpat els EUA de tot el que anava malament".

Amb aquesta trobada, Washington i París han enterrat les tensions del passat. Sarkozy ha celebrat l'arribada d'Obama a França assegurant que els Estats Units tenen en el seu país un "aliat fort i convincent".
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut