Madrid

Espanya enviarà a l'Afganistan 12 soldats més per entrenar l'exèrcit

Espanya s'implicarà més en el conflicte de l'Afganistan, tal com ha reclamat el president Obama. El ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, ha anunciat que Espanya enviarà un nou contingent de soldats a l'Afganistan per encarregar-se de la formació i l'entrenament d'un batalló de l'exèrcit local. La vicepresidenta De la Vega ha confirmat que seran 12 els soldats que s'afegiran als 778 efectius espanyols que estan destinats al país. Per la seva banda, la ministra de Defensa ha afegit que l'Estat també contribuirà amb militars, guàrdies civils i recursos financers a la celebració de les eleccions presidencials previstes pel 20 d'agost.

Actualitzat
Abans de la cimera de l'OTAN a l'Estrasburg, la ministra de Defensa, Carme Chacón, ha anunciat que, a banda del nou contingent de 12 nous soldats, l'Estat desplegarà més soldats i guàrdies civils per col·laborar en el procés electoral a l'Afganistan.

A més d'aquest nou contingent militar format per 12 soldats, el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, ha reiterat que el govern està estudiant la possibilitat d'enviar guàrdies civils a l'Afganistan per contribuir també a la formació de les forces de seguretat locals.

Per la seva banda, la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha matisat per paraules de Moratinos i ha assegurat que encara no hi ha una decisió presa en aquest sentit. La vicepresidenta sí que ha recordat que l'executiu espanyol aportarà 14,5 milions d'euros per construir una base de l'exèrcit afganès i formar els seus militars.

Precisament, fonts oficials nord-americanes han explicat aquest divendres que alguns aliats nord-americans estan d'acord a enviar un contingent addicional de tropes a l'Afganistan, en resposta a la nova estratègia que el president Barack Obama ha posat en marxa al país centreasiàtic. Les mateixes fonts han dit, però, que el demòcrata no pressionarà per aconseguir compromisos concrets.

"La cimera de l'OTAN no és el millor escenari per demanar l'increment de soldats a l'Afganistan"
, ha declarat la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, que ha posat èmfasi en l'acostament d'Obama als líders mundials més reticents a aquesta iniciativa.

Obama ha decidit que esperarà que s'aclareixi aquesta qüestió i que no pressionarà durant la reunió de l'OTAN que comença avui al nord-est de França amb motiu del 70 aniversari de l'Aliança Atlàntica.

L'inquilí de la Casa Blanca busca el suport de l'OTAN a la seva estratègia que va revelar la setmana passada per frenar la insurgència talibana a l'Afganistan. Per tirar endavant la seva estratègia buscarà un acostament amb el Pakistan on intentarà derrotar els milicians de la xarxa terrorista Al-Qaeda, que segons ha dit el mateix Obama, estudien atemptar un altre cop contra els Estats Units.

Tot i que ja va anunciar el seu interès d'enviar 17.000 tropes extra a l'Afganistan, l'inquilí de la Casa Blanca ha dit fa poc que destinaria 4.000 persones més, entre els quals hi ha civils, que s'encarregaran d'entrenar l'exèrcit afganès en la seva lluita contra la insurgència talibana, que ha arribat al seu pic més alt des de 2001, quan van ser expulsats del poder en un operatiu de tropes liderades pels Estats Units.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut